Provjeriće sve koncesione ugovore

 Provjeriće sve koncesione ugovore

ilustracija

Ministarstvo kapitalnih investicija je, po preuzimanju nadležnosti, počelo sa ispitivanjem svih koncesionih i ostalih ugovora, uključujući i oblast energetike, saopštili su njegovi predstavnici.

Državni sekretar za oblast rudarstva i energetike u tom Vladinom resoru, Marko Perunović, je kazao da je, s tim u vezi, osnovano posebno odjeljenje koje će se baviti antikorupcijom, odnosno ispitivanjem mogućih zloupotreba u tenderskim procedurama.

“Naišli smo na mnogo nepravilnosti. Naš antikorupcijski tim još radi na prikupljanju dokumentacije i javnost će, kao i nadležne pravosudne institucije, biti upoznate čim sva dokumentacija bude kompletirana”, rekao je Perunović u intervjuu za Dan.

On je naveo da se provjerava i tender za rekonstrukciju Termoelektrne (TE) Pljevlja, koji je za sumu od 55 miliona EUR dobio kinesko-crnogorski konzorcijum koji čine firme Dec internacional, Bemaks, BB solar i Permonte.

“Kada je u pitanju TE, definisanih 20 hiljada sati dogovorenih za period od 2018. do 2023. godine, na koje se država obavezala ugovorom sa Evropskom energetskom zajednicom, potrošili smo već krajem decembra”, podsjetio je Perunović.

U tom periodu je trebalo modernizovati zaštitnu opremu na TE, što prethodni menadžment, kako je dodao, nije uradio u skladu sa preuzetim obavezama.

“Ono što nam je ostalo je nada da će naši evropski partneri imati razumijevanja za tranziciju vlasti i da ćemo u toku narednog redovnog remonta uspjeti da implementiramo potrebnu tehnologiju”, poručio je Perunović.

Na pitanje da li Vlada može da ukine podsticaje vlasnicima malih hidroelektrana (mHE), koji već imaju status povlašćenog proizvođača i koji godinama dobijaju višemilionske iznose subvencija od građana i privrede, Perunović je odgovorio da su prethodne vlade, nažalost, subvenciju prebacile na teret građana, obezbjeđujući ogroman profit vlasnicima mHE, sa stimulisanom cijenom proizvedene energije i njenim otkupom na period od 12 godina.

“Sadašnja vlada je prinuđena da preuzete obaveze poštuje, jer bi u suprotnom došli u situaciju da izgubimo sudske sporove pred domaćim i međunarodnim sudovima, što bi dovelo do novih, velikih troškova za budžet”, tvrdi Perunović.

On smatra da je, nakon 20 godina rada u energetskom sektoru, stekao dovoljno znanja i iskustva koja bi mogao da primijeni u korist postavljanja energetskog sektora na nove i zdrave osnove.

Prema njegovim riječima, potencijal energetskog sektora Crne Gore je jako veliki i definitivno može da promijeni ekonomsku i socijalnu sliku države, pod uslovom da se njim efikasno upravlja.

“Korupcija koja je bila prisutna na svakom koraku u okviru prethodnih administracija je dovela do toga da je više projekata u oblasti energetike od nacionalnog značaja na čekanju, a mi ćemo kao novoformirano ministarstvo uraditi sve da ubrzamo realizaciju započetih projekata i uz to da pronađemo nove partnere i započnemo nove projekte”, kazao je Perunović.

On smatra da su prethodne uprave, u skoro svim državnim preduzećima iz oblasti energetike, više vodile računa o ličnim i partijskim interesima nego o efikasnosti poslovanja i interesima države, odnosno svih građana.

“U najskorijem zakonom roku pokrenućemo promjenu menadžmenta u svim državnim preduzećima, kako bi najvrednijim crnogorskim resursima upravljao najkvalitetniji kadar”, poručio je Perunović.

On je rekao i da su finalni pripremni radovi za početak istražnog bušenja u crnogorskom podmorju u toku.

“Već početkom marta očekuje se početak radova na izradi prve istražne bušotine, čija će dubina biti oko 6,25 hiljada metara. Za njenu izradu će biti potrebno četiri do pet mjeseci, nakon čega bi se obavilo testiranje kojim će se definisati potencijal ležišta”, dodao je Perunović.

On je naveo da bliže rezultate na procjeni potencijalnih rezervi očekuju za nekih šest mjeseci, ukoliko čitava operacija protekne bez problema.

“Ukoliko se potencijal ležišta pokaže kao ekonomičan, Crna Gora bi dobila još jedan izuzetno važan resurs koji može, uz poštovanje strogih ekoloških standarda, da dovede do razvoja jedne potpuno nove grane industrije i značajno doprinese njenom ubrzanom ekonomskom razvoju”, zaključio je Perunović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još