Radojević: Očigledno da korona više nije u prvom planu, okupljanja su nova žarišta za širenje virusa

 Radojević: Očigledno da korona više nije u prvom planu, okupljanja su nova žarišta za širenje virusa

Izvor: Gov.me Opis: Arhivska fotografija

Specijalista sudske medicine i bivši član Kriznog medicinskog štaba Nemanja Radojević ocijenio je da trenutna epidemijska situacija nije povoljna, jer bilježimo veliki broj novooboljelih na dnevnom nivou, te da smo još uvijek u ljetu kad su respiratorne infekcije blaže. Tek, kaže, nastupa jesen, pa će se vidjeti kako će sve to ići.

Vjeruje da epidemija nije blizu kraja, te da će sve potrajati još koju godinu jer je prirodni ciklus takav.

Radojević je u Jutaranjem programu TVCG istakao da je očigledno da korona više nije u prvom planu i da je potisnuta nekim drugim društvenim dešavanjima.

Govoreći o okupljanjima, Radojević ističe da su to nova žarišta za širenje virusa što će doprinijeti rastu broja novooboljelih.

Kad su u pitanju eventualno nove mjere, on kaže da je logično da to budu kovid propusnice. Ne očekuje, kaže, restriktivne mjere poput ograničavanja kretanja jer sve to, kaže on, nije trend u svijetu.

Navodi da smo u posljednje dvije godine u Crnoj Gori imali veliki broj oboljelih, te da imamo osrednji nivo vakcinisane populacije, što znači da generalno imamo neki imunitet što se odražava niskom stopom smrtnosti, prenosi portal RTCG.

Podsjeća da situacija sa intenzivnom turističkom sezonom nosi određene posljedice, te da je legitimno pravno vlasti da pravi balans između očuvanja zdravlja i restriktivnih mjera koji bi ugušili sezonu, te sa druge strane potrebe da se puni budžet.

“Mi ljekari smo za očuvanje zdravlje, da manje ljudi oboli, da je manja smrtnost”, rekao je Radojević.

Navodi da je u Crnoj Gori stopa hospitalizacije ove godine četiri puta manja nego prethodne, što govori da smo naučili dosta o koroni u međuvremenu, te da je sam virus oslabio.

“Odnosno da je prokuženost populacije, bilo putem vakcine, ili putem infekcije, dovoljna da epidemija, a pričam sada globalno, ide u silaznu fazu”, rekao je Radojević.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još