Radulović: Kovid pacijenate liječimo kao u Njemačkoj

 Radulović: Kovid pacijenate liječimo kao u Njemačkoj

Izvor: Gov.me/B.Ćupić

U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 330 pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je od tog broja njih 117 u KCCG, saopštila je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

Ona je kazala da je u KCCG 55 pacijenata životno ugroženo, od toga 18 je na respiratoru.

“Ove cifre nam govore da se smanjio broj oboljelih koji se liječe u bolnicama. U Podgorici imamo nešto laganiji pad jer su tu i pacijenti iz drugih gradova, dok je u ostalim bolnicama ovaj broj značajno manji u odnosu na prije mjesec dana”, navela je Radulović, za TVCG.

Ona je podsjetila da je prethodnih dana delegacija Ministarstva zdravlja i KCCG bila u posjeti Njemačkoj.

“Posjetili smo njihovu intenzivnu njegu vidjeli način na koji se tretiraju oboljeli od kovida, i mogu da kažem da se taj način liječenja ne razlikuje od liječenja koje mi pružamo našim pacijentima, niti u terapijskom, niti u dijagnostičkom smislu. Tako da smo se vratili jako zadovoljni”, kazala je Radulović, prenosi portal RTCG. 

Ona je navela da nijedna terapija koja postoji za liječenje, srednje teškog i teškog oblika kovida ne nedostaje u Crnoj Gori.

“Svi osiguranici su terapijski pokriveni”, navela je Radulović.

Ona je navela da 80 odsto hospitalizovanih pacijenata nije vakcinisano, kao i da su u prethodnom periodu umirali mlađi ljudi koji takođe nijesu bili vakcinisani.

“Mislim da takvi podaci dovoljno govore u prilog tome zašto je potrebno da imamo što veći obuhvat vakcinisanih”, zaključila je Radulović.

Ni ostali pacijenti nijesu zapostavljeni, naprotiv…

Radulović je navela da neće dozvoliti da drugi pacijenti budu potisnuti u odnosu na kovid pacijente. 

“Mi dnevno obavimo oko 1.200 pregleda samo u Poliklinici. Uradimo oko 100 prijema u KCCG, na dnevnom nivou, u prosjeku uradimo oko 50 operacija. Uradimo oko 1.000 radioloških ispitivanja”, navela je Radulović.

Ona je kazala da su prošlog mjeseca uradili oko 32.000 ambulantnih pregleda i 2.200 operacija.

“Ja mislim da su to dovoljne cifre koje pokazuju da nijedan segment KCCG nije prestao da radi,  već naprotiv radi kao u periodu prije kovida, što je morate priznati jedna stepenica više u naporu naših zaposlenih”, zaključila je Radulović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još