Radulović: Oformićemo odjeljenje koje će se baviti posljedicama koronavirusa

 Radulović: Oformićemo odjeljenje koje će se baviti posljedicama koronavirusa

izvor KCCG

Potpuno smo svjesni da ćemo u okviru Interne klinike i Klinike za neurologiju imati potrebu da oformimo odjeljenje koje će se baviti svim posljedicama koronavirusa, saopštila je direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović.

– Zahtijevaće jedan dobar kapacitet klinika u kojima ćemo se baviti posljedicama prethodno preležanog kovida. Jasno nam je da dio pacijenata koji zatijevaju kardiovaskularnu obradu pripadaju ovoj grupi pacijenata jer smo svjesni da su respiratorne posljedice jedan, na kraju će ispasti, manji problem u odnosu na vaskularne i imunska dešavanja koja ćemo imati kao posljedicu preležane kovid infekcije – kazala je Radulović na konferenciji za medije.

Radulović je saopštila da se u Crnoj Gori, na bolničkom liječenju, trenutno nalaze 182 pacijenta, što je 30 odsto manje u odnosu na dvije sedmice ranije.

Ona je rekla da se u KCCG, gdje se nalaze najteži pacijenti iz cijele države, liječe 53 kovid pacijenta.

– Njih 20 je životno ugroženo. Svi, osim jednog, imaju značajna prethodna oboljenja i svi su, sem jednog, nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine. Samo jedan od njih je mlađi od 40 godina. Dvoje pacijenata su u uzrasnoj grupi od 65 do 70 godina, a ostali su stariji – navela je ona.

U OB Bar na liječenju je 25 pacijenata, u OB Pljevlja 34 pacijenta, u OB Berane pet pacijenata, u OB Kotor 21 pacijent, u OB Nikšić 12 pacijenata i u SB Brezovik 22 pacijenta.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih u našoj zemlji, na neinvazivnoj i mehaničkoj ventilaciji je 16 pacijenata, što je manje od 10 odsto – saopštila je Radulović.

“Pacijenti da se odazivaju ambulantnim pregledima”

Apelovala je na sve pacijente koji žele da ostvare ambulantni pregled u KCCG-u.

– Mi smo otvorili sve ambulante da rade u dopunskom radu u želji da smanjimo liste čekanja i započeli najavljeno pozivanje pacijenata. Prilikom pozivanja pacijenata uspjeli smo da dođemo do nekih 20 odsto, iz nekoliko razloga. Jedan je da se ne osazivaju an telefon koji postoji u sistemu, a drugi je da imamo pogrešne brojeve telefona u sistemu – navela je Radulović.

Ona je pozvala pacijente da se odazivaju i da provjere da li je tačan broj telefona upisan kod izabranog doktora.

– S jedne strane imamo zauzete termine, a s druge u prosjeku od 30 potencijalnih pacijenata dođe između 10 i 15 u jednoj ambulanti. Kao najveća posljedica takvog načina postupanja jeste da neki pacijenti, kojima je potrebniji ljekarski rpegled ne mogu da se zakažu na vrijeme – saopštila je Radulović.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još