Raško Konjević na čelu SDP-a: Crna Gora duguje zahvalnost Ranku Krivokapiću

 Raško Konjević na čelu SDP-a: Crna Gora duguje zahvalnost Ranku Krivokapiću

izvor SDP

Delegati na Kongresu Socijaldemokratske partije (SDP) izabrali su Raška Konjevića za novog lidera te stranke, saopšteno je iz ove partije.

Za zamjenika predsjednika izabran je Borislav Banović.

Iz SDP su kazali da je Deseti Kongres održan pod sloganom “Obranimo Crnu Goru” zbog epidemioloških razloga bio na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

“Ko s đavolom tikve sadi-o glavu mu se obijaju – ova poznata narodna izreka najbolje opisuje dovođenje prije sedam-osam godina u Crnu Goru medijsko – propagandnog taloga iz susjedstva koje je kontaminiralo medijski, politički i društveni ambijent. I evo sada, kao što vidimo, ta medijska batina se, od nekadašnjeg sredstva za obračun sa SDP i nekim drugim progresivnim snagama, pretvorila u glavnu udarničku snagu protiv bivših saveznika, ali najgore od toga – u snagu za svođenje Crne Gore na rang provincije”, kazao je Konjević u govoru. 

Kako je dodao, ova partija, a danas se jasno vidi i građanska Crna Gora duguje veliku zahvalnost njenom tadašnjem predsjedniku Ranku Krivokapiću koji je imao viziju da Ustavom zaštiti ključne postulate građanske, euroatlanske i nezavisne Crne Gore. 

“Veoma smo svjesni i grešaka u tom dosta dugom 18 godišnjem periodu u vlasti. Grešaka i svojih, i vlasti, koju smo zbog odsustva vladavine prava i manjka demokratije, po ostvarenju ključnih programskih ciljeva svojevoljno napustili”, dodao je Konjević. 

Istakao je i da razumije kritičare SDP-a kada govore o greškama, ali, kako ističe, mnogi zaboravljaju da kažu da je rijetko gdje zabilježeno da je neka partija, uspjela da svoj program nametne mnogo snažnijim i većim od sebe.

“Mi saveznike na putu ka nezavisnosti, EU, NATO i građanskoj državi nijesmo mogli birati među drugima, jer među drugima saveznika za ove ciljeve nije bilo. Ali SDP je uvijek bila vođena svojom idejom i vizijom, uvijek vođena strateškim promišljanjem, a nikada dnevnom pameću i jedino partijskim interesom. Zato toliko i trajemo, zato smo uvijek vidjeli i dalje, zbog čega i često bili neshvaćeni. Ali baš najviše zato nikada nijesmo ni posustali ili odustali od svojih ciljeva, i što je najvažnije, kao plod takvog pristupa smo mnoge ciljeve i ostvarili. Danas taj naš put kritikuju oni koji su u tom periodu bili političke sluge nesrećne politike devedesetih ili oni koji su za vrijeme naše vlasti iz prikrajka, tik uz vlast, svoju podršku naplatili ličnim bogastvom. Ne bi se mijenjali ni sa jednima ni sa drugima”, dodao je Krivokapić. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još