Raspisan oglas: Ko će naslijediti Vesnu Medenicu?

 Raspisan oglas: Ko će naslijediti Vesnu Medenicu?

IZVOR VRHOVNI SUD

Sudski savjet raspisao je 31. decembra oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda i predsjednike osnovnih sudova u Kotoru i Plavu, piše Dan.

Oglas je objavljen u Službenom listu i jednom mediju, a rok za prijavu kandidata je 15 dana od dana oglašavanja.

Prema nezvaničnim saznanjima, za kotorski sud je već pristigao veći broj prijava a radi se uglavnom o sudijama tog suda, među kojima je, navodno, i aktuelni vršilac dužnosti Momirka Tešić.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica je krajem decembra podnijela ostavku, a zvanično je razriješena 31. decembra.

Procedura izbora novih ljudi koji će aplicirati za ove funkcije regulisana je Zakonom o Sudskom savjetu i sudijama, pa se među opštim uslovima podrazumijeva i radno iskustvo od najmanje 15 godina u sudovima ili državnom tužilaštvu.

Među tim uslovima propisani su i visoki stručni i profesionalni kvaliteti lica koja konkurišu za ovu funkciju.

“Sudski savjet će odbaciti sve prijave koje budu nepotpune i nablagovremene”, piše u oglasu.

Prema proceduri, prijave koje budu zadovoljile kriterijume dostaviće se Opštoj sjednici Vrhovnog suda, čiji članovi će obaviti razgovore sa kandidatima, nakon čega će tajnim glasanjem utvrditi predloge i dostaviti ih Sudskom savjetu. Sudski savjet će obaviti intervjue sa predloženim kandidatima i donijeti konačnu odluku.

Podsjetimo, treći izbor Vesne Medenice na funkciju predsjednice Vrhovnog suda otvorio je svojevremeno polemiku da li je time prekršen Ustav Crne Gore i da li je, kako smatraju u dijelu crnogorske javnosti, na sceni vladavina političke moći umjesto vladavine prava.

Ustav Crne Gore je u julu 2013. godine, amandmanima koji su stupili na snagu odmah, zabranio da ista osoba bude birana za predsjednika Vrhovnog suda više od dva puta.

Za pojedine ljude iz struke nije bilo dileme da je prekršen Ustav, a kada se to desi na ovom nivou i u ovakvim slučajevima, postavlja se pitanje šta se tek može očekivati na nekim nižim nivoima vlasti.

Povodom tih kritika i tvrdnji da je trećim izborom Medenice na istu funkciju prekršen Ustav Crne Gore, iz Sudskog savjeta je saopšteno da se odredba o najviše dva mandata ne može primjenjivati retroaktivno, odnosno da je ona propisana amandmanom na Ustav iz 2013. godine, te da se time prvi mandat Vesne Medenice iz 2007. godine na čelu Vrhovnog suda ne računa.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još