Raspisan tender za hitno zaustavljanje erozije na Adi Bojani

 Raspisan tender za hitno zaustavljanje erozije na Adi Bojani

JP Morsko dobro

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore juče je raspisalo je javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine, saopštili su iz JP za upravljanje Morskim dobrom.

Kako navode, razlozi hitnosti su povezani sa činjenicom da je u septembru 2020. godine usljed erozije prouzrokovane višegodišnjim djelovanjem rada morskih struja i vjetrova, došlo do sužavanja pješčanog pojasa, te ugrožavanja imovine – bungalova HTP Ulcinjske rivijere, pa je koordinaciji  sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma , HTP Ulcinjska rivijera, Upravom za vode, Opštinom Ulcinj zaključeno da je neophodno preduzeti hitne mjere na zaštiti obale i objekata. Kao ishod zajedničkog sastanka predloženo je da se obezbjedi Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane koji je i urađen od strane profesora Save Petkovića i koji sadrži hitne mjera koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima.

U saopštenju navode, da je radovima predviđena nabavka, pakovanje i transport 1 500 džambo vreća za pakovanje pijeska  (džambo vreće punjene pijeskom koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija) za pravljenje napera. Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u  prvom redu napera postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara. Preko njega dolazi drugi red, pa je kota napera, na njegovom kraju 1 metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m, a sve prema Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom za ovaj posao izdvaja 50.000,00 €.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još