Rast cijene goriva izazvaće novi talas poskupljenja

 Rast cijene goriva izazvaće novi talas poskupljenja

Rast cijene goriva izazvaće novi talas poskupljenja robe i usluga u Crnoj Gori, upozorili su sagovornici Dana i poručili da država mora naći način da reaguje i pomogne radnicima i privredi, s obzirom na sve namete sa kojima se suočavaju.

Prosječna zarada u martu ove godine iznosila je 526 eura, a Vesna Milonjić Aleksić iz Unije slobodnih sindikata (USSCG) kazala je da je u istom mjesecu za potrošačku korpu trebalo izdvojiti čak 649,7 eura, a da već u narednim mjesecima sa povećanjem cijene goriva može se očekivati novi talas poskupljenja.

“Kada gorivo poskupi, logično je da očekujemo lančanu reakciju i da poskupe i ostale namirnice. Već vidimo da su osnovne stvari, kao što su brašno, ulje i šećer poskupjeli, a sad samo možemo očekivati dalji rast cijena. Neshvatljivo je da se dozvoljava da osnovne namirnice stalno poskupljuju, neka rastu cijene luksuza, alkohola i cigareta, bez toga se može. Bez hljeba niko ne može”, poručila je Milonjić Aleksić.

Ona je kazala da treba raditi na modelu da se kao za struju najugroženijim kategorijama stanovništva omogući pravo na popuste za osnovne životne proizvode, da ih kupuju po diskontnim cijenama.

“Nama plate realno i ne rastu bez u statistici. Opet, i ako se povećaju, šta dobijemo ako cijene odmah idu gore. Rast plata nikada ne prati rast troškova života i to je za brigu”, upozorila je Milonjić Aleksić.

Predsjednik Socijalnog savjeta i Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, kazao je da će se na narednoj sjednici Socijalnog savjeta baviti pitanjem povećanja cijene goriva, ali i drugih namirnica.

“Naravno, znamo da je to uslovljeno berzom i da tu država nema uticaj. Ipak, država ima uticaj na akcize, pa bi se smanjenjem akciza moglo poskupljenje nivelisati. Naravno, to je sada ideja, ali sa socijalnim partnerima ćemo razgovarati i nastojati da nađemo neko rješenje”, naveo je Mitrović.

On je kazao da je poskupljenje robe i usluga sa rastom cijene goriva neminovnost.

Prema riječima Nenada Markovića iz Saveza sindikata (SSCG), Vlada mora što prije uvoditi mjere pomoći, posebno najsiromašnijim slojevima društva, jer paketi pomoći do sada doneseni su nedovoljni.

“Povećanje cijene goriva dodatno će korigovati cijene naviše. Konačno se mora pristupiti setu cjelovitih poreskih mjera počev od povećanja poreza na dobit i luksuz. Ovako sve udare na standar i dalje trpe najsiromašniji, što Vlada shodno obećanjima mora konkretnim potezima mjenjati”, ocijenio je Marković.

U Alternativi Crna Gora kazali su da je dio njihovih stalnih aktivnosti praćenje standarda i položaja zaposlenih, za koji smatraju da će biti otežan sa poskupljenjem goriva.

“Svako poskupljenje goriva direktno utiče na cijene proizvoda, jer roba mora da se razvozi, radnici moraju da dolaze na posao kolima, mašine koje rade troše fosilna goriva”, rekao je Vesko Pejak iz Alternative.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još