Raste broj djece na bolničkom liječenju od kovida

 Raste broj djece na bolničkom liječenju od kovida

Izvor: Foto: RTCG

Institut za bolesti djece (IBD) u Podgorici bilježi ozbiljan trend povećanja broja djece kojoj je, usljed zaraze virusom korona, potrebno bolničko liječenje, kazao je u intervjuu za Dnevne novine direktor Dječje bolnice Velibor Majić.

U prilog tome idu i brojke o liječenim najmlađim pacijentima tokom prošle, ali i ove godine.

Majić je saopštio i da je od početka pandemije u martu prošle godine u Institutu za bolesti djece liječeno 42 mališana i 20 pratilaca. U ovoj godini, brojke su znatno veće.

“Od početka pandemije u IBD-u u 2020. godini liječeno je 42 djece i 20 pratilaca. U ovoj godini, zaključno sa 4. novembrom liječen je 101 pacijent i 35 pratilaca. Iz navedenog, jasno se vidi da postoji ozbiljan trend povećanja broja djece koja zahtijevaju hospitalizaciju”, rekao je Majić.

TRENUTNO NA LIJEČENJU DVOJE DJECE

Prvi čovjek Dječje bolnice navodi i da se na liječenju trenutno nalazi dvoje djece.

“Jedan pacijent je na Odjeljenju intenzivne njege sa pridruženom hroničnom bolesti. Drugi pacijent ima lakšu kliničku sliku”, kazao je Majić.

Govoreći o tome kakva je bila klinička slika ranije hospitalizovanih mališana, Majić kaže da je kod većine djece dominirala povišena temperatura i malaksalost.

“Najčešći uzrok hospitalizacije je Covid kod djece sa hroničnim bolestima. Dvoje djece je imalo ozbiljnu upalu pluća, a jedno novorođenče je bilo životno ugroženo”, rekao je Majić.

Saopštio je i da je u prethodnom periodu liječeno 15 pacijenata sa dijagnozom “Multisistemski inflamatorni sindrom kod djece”.

“Sam naziv ukazuje da bolest zahvata više organa, a najčešće i najopasnije komplikacije su na srčanom mišicu (Miocarditis i Kawasaki like syndrom). Terapija je kod naših pacijenata primijenjena na vrijeme, tako da do sada liječeni pacijenti nemaju posljedica”, rekao je Majić.

Nažalost, kako je pojasnio, u regionu i svijetu zabilježeni su i smrtni slučajevi od posljedica tog sindroma.

SLIJEDITI PREPORUKE SZO

U posljednje vrijeme sve su glasnije poruke svjetskih i domaćih zdravstvenih vlasti o vakcinaciji djece starije od 12 godina, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) preporučile vakcinaciju djece od pet do 11 godina Fajzer vakcinom.

Na pitanje kakve su preporuke za vakcinaciju djece u Crnoj Gori protiv koronavirusa, te koja je granica kad su u pitanju godine, Majić kaže da bi slijedio preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

“Naime, u svijetlu najnovijih dešavanja preporučena je vakcinacija djece uzrasta od 12 do 16 godina”, rekao je Majić.

Za sada bez trajnih posljedica od kovid infekcije

lako se u stručnim krugovima uveliko govori o kovid posljedicama, Majić kaže da kod njihovih pacijenata do sada nijesu zabilježene trajne posljedice.

“Kod naših pacijenata do sada nijesmo registrovali trajne posljedice preležane Covid infekcije. Praćenje i statistička obrada mnogo većeg broja pedijatrijskih pacijenata pokazaće konačne rezultate”, rekao je on.

Upozorio je da se nalazimo u periodu kada su brojni virusi aktivni, praćeni velikim brojem respiratornih infekcija.

“To može da pogorša epidemijsku situaciju. Zato savjetujemo poštovanje epidemijskih mjera koje su propisane, jer će to spriječiti širenje i drugih virusa”, kazao je Majić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još