Raste broj materijalno ugroženih porodica u gradu

 Raste broj materijalno ugroženih porodica u gradu

foto NVO Humanitas

NVO “Humanitas” završila je ovog vikenda veliku humanitarnu akciju, kojom je opskrbljeno 500 socijalno ugroženih porodica, kako životnim namirnicama, tako I higijenskim sredstvima. Ovu donaciju, kojom je obuhvaćeno gradsko I seosko područije, pomogla je ambasada Njemačke u Crnoj Gori.

Iz “Humanitasa” navode da broj socijalno ugroženih porodica, od početka pandemija koronavirusa, svakodnevno raste. Ta pojava više je izražena u gradu, nego u ruralnoj sredini.

NVO Humanitas – paketi za materijalno ugrožene porodice

“ Opšte globalno stanje prouzrokovano Covidom 19 dovelo je do izmjene liste materijalno ugroženih porodica, jer se broj u gradu znatno povećao. Prethodnih godina ukupan broj ugroženih porodica u čitavoj opštini bio je manji od 300, dok je trenutan broj samo u gradu 450, ne računajuću seosko područije”, istakli su iz Humanitasa.

Ipak, kako navode, osim grada i periferije, uspjeli su da paketima snabdjeju I materijalno ugrožene porodice u Krajini, Raštišu, Fraskanjelu i Zoganjama. U tim selima, paketi su podijeljeni u 50 ugroženih domaćinstava.

Time, ipak, nijesu uspjeli da osnovnim životnim namirnicama I sredstvima za higijenu, kao I zaštitnim sredstvima u doba pandemije, obskrbe sve porodice na seoskom područiju.

“ S obzirom da seosko područje broji oko 150 porodica, poslali smo raznim stranim organizacijama zahtjev za pomoć, koja je neophodna porodicama u okolnim selima. Vjerujemo da ćemo uspjeti da stignemo I do njih”, kazali su iz “Humanitasa”.

Kako navode, pokušali su svima da izađu u susret.

“ Trudili smo se da svima odgovorimo na brojne pozive i pitanja, dok je trajalo paketiranje, koordinacija i raspodjela tokom sedmice. Nastavićemo da pošteno i srdačno radimo za našu zajednicu, pogotovo u doba COVIDA19, kada je uzdrmana svjetska ekonomija i početak je duboke krize. U ovakvim socio-ekonomskim prilikama teško je zamisliti život porodica koje nemaju fundamentalna ljudska prava. Zato nikad nije kasno za donaciju”, poručuju iz Humanitasa I pozivaju građane da se priključe akciji, koja se nastavlja I u danima pred nama.

Pročitajte još