Reforme u Upravi policije: Ukidaju centre bezbjednosti, nadležnosti po regijama

 Reforme u Upravi policije: Ukidaju centre bezbjednosti, nadležnosti po regijama

Izvor: rtcg.me

Radi unapređenja rada i komandovanja policijom u narednom periodu planirano je ukidanje više centara i odjeljenja bezbjednosti. Prema saznanjima Dana, postojaće tri ili četri centra bezbjednosti koji će biti raspoređeni u tri cjeline.

Plan je da zbog efikasnijeg lanca komandovanja oni budu smješteni u tri regije – sjevernu, južnu i centralnu. Svaka regija će imati svoj lanac komandovanja po sličnom modelu kako je organizovana granična policija.

Na ovaj način, kako je planirano novim izmjenama, biće spriječene razne zloupotrebe, smanjen broj rukovodilaca i poboljšan operativni rad.

Ove izmjene planirane su novim pravnim aktom o sistematizaciji Uprave policije. Od dolaska Zorana Brđanina na čelo Uprave policije dogodile su se mnoge izmjene u tom organu. Neka radna mjesta, koja su po ocjeni stručnjaka bila sporna, ukinuta su, a smijenjeni su i brojni šefovi policija različitih sektora u mnogim gradovima.

Najveća „čistka“ dogodila se početkom marta kada je na predlog vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina Vlada usvojila akt o sistematizaciji u toj službi. Na taj način automatski su smijenjeni pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović, Enis Baković, Dejan Đurović, Vesko Damjanović, Dragan Blagojević, Drago Spičanović i Zoran Tomčić. Tada je odlučeno da oni ostanu neraspoređeni.

Istovremeno su funkcije prestale i svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti, njihovim pomoćnicima, komandirima i šefovima odsjeka.

Vlada je prihvatila i predlog o imenovanju novih pomoćnika, pa je umjesto Zorana Lazovića i Enisa Bakovića u objedinjenom odsjeku Sektor za borbu protiv kriminala, imenovala Dejana Kneževića. On je obavljao brojne funkcije u Upravi policije, a više puta su isticani njegovi rezultati u borbi protiv šverca narkotika. Za Kneževića se ne vezuju afere.

Na predlog Brđanina na čelu Sektora za finansijske i obavještajne poslove postavljen je Saša Mašković.

U novom Sektoru policije za posebne namjene u okviru kojeg je i zaštita ličnosti i objekata novi šef će biti Miloš Rakonjac. Radi se o policijskom funkcioneru koji je završio FBI akademiju, dok će pomoćnik direktora zadužen za Sektor granične policije biti Dragan Klikovac. On je bio Brđaninov protivkandidat za mjesto direktora policije i jedan od najbolje ocijenjenih kandidata na konkursu.

Zoran Brđanin će do imenovanja u punom mandatu obavljati i funkciju šefa Odsjeka policije opšte nadležnosti.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još