Rehabilitacija za kovid pacijene nakon hospitalizacije u Institutu Igalo

 Rehabilitacija za kovid pacijene nakon hospitalizacije u Institutu Igalo

IZVOR UGC

Vlada je na inicijativu Ministarstva zdravlja, usvojila je danas Informaciju o Programu podrške građanima, za post covid rehabilitaciju, kojom je pacijentima koji su imali teška stanja uzrokovana virusom Kovid-19, nakon hospitalizacije omogućen oporavak u adekvatnoj ustanovi za rehabilitaciju. Za tu namjenu Vlada je opredijelila sredstva u iznosu od 1.000.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Predstavnici tog Vladimog resora,  ranije su održali sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ a.d. Igalo, na kojem je predloženo je da se kroz državni budžet predvidi program podrške građanima koji se oporavljaju od Kovid-19 infekcije, kojim bi dobili mogućnost boravka u Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu u okviru postcovid rehabilitacije.

Nakon sastanka, Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Institutom u Igalu, definisalo je sadržaj progama, koji čine dvije grupne terapije (vježbe disanja, sa vježbama za podizanje kardiorespiratornog kapaciteta), dvije indvidualne terapije (manuelna masaža, podvodna tuš masaža, biserna kupka, peloido terapija) i jedna elektro terapija.

– Prema podacima sa kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja, ukupan broj pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju je 12 000, a planirano je da se na rehabilitaciju po ovom programu uputi oko 2000 pacijenata – navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na osnovu podataka dobijenih iz zdravstvenih ustanova za bolničko liječenje kovid pacijenata, prva grupa obuhvatiće 200 pacijenata koji su po podacima zdravstvenih ustanova bili duže od mjesec na bolničkom liječenju, na respiratoru ili na neinvazivnoj ventilaciji i oni imaju pravo na rehabilitaciju u periodu od 12, odnosno deset terapijskih dana.

– Za ovu grupu pacijenata Ministarstvo zdravlja raspisaće Javni poziv, u kojem će se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa. Kriterijumi za naredne faze dogovoriće se u skladu sa preporukama ljekara iz intezivne njege. Takođe i za navedene grupe pacijenata Ministarstvo zdravlja će raspisati Javni poziv u kojem bi se definisali kriterijumi za podnošenje zahtjeva za korišćenje programa. Predviđeno je da program rehabilitacije covid pacijenata počne sa početkom rada Instituta u Igalu, a najkasnije 1.mart 2022. godine, dok je završetak planiran do kraja 2022. godine – zaključuje se u saopštenju.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još