Rekordno bolovanje u Crnoj Gori trajalo šest godina

 Rekordno bolovanje u Crnoj Gori trajalo šest godina

Foto: UGC

Rekordno bolovanje u Crnoj Gori trajalo je više od šest godina, pokazuje evidencija Fonda za zdravstveno osiguranje. Alarmantnije od ovog podatka je to što ima onih koji su na dobrom putu da obore taj rekord.

– Trentuno imamo bolovanja od 54 mjeseca, 58 mjeseci, što znači da su to već četiri i po godine da su pacijenti bolesni u kontinuitetu – kaže za Televiziju Crne Gore (TVCG) Vukosava Pejović, iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

I u Fondu kažu da ima sumnji na moguće zloupotrebe bolovanja.

– Najčešće ljudi koji su skloni da zloupotrebljavaju su otprilike oni koji su u nekoj reorganizaciji raspoređeni na neko mjesto koje im ne odgovara, ili im ne odgovara novi menadžment ili neka situacija možda na poslu, e onda im je najlakše da odu na bolovanje – navodi Pejović.

Upravo smjena menadžmenta u kompaniji “Plantaže”, donijela je još spornih bolovanja. Iz tog preduzeća obratili su se nadležnima.

– Da se ispita postojanje eventualne zloupotrebe bolovanja, odnosno privremene spriječenosti za rad, kako pojedinih članova bivšeg menadžmenta tako i zaposlenih koji su neprekidno ili sa manjim prekidima već nekoliko godina na bolovanju. U nekim slučajevima radi se i o bolovanjima koja traju čak osam godina – kaže Marija Gašović, portparolka kompanije „13. jul – Plantaže”.

Bojan Jovović iz Privredne komore, kaže da poslodavac može da pokrene postupak kontrole bolovanja pred Komisijom za kontrolu kvaliteta stručnog rada.

– Ipak ova kontrola je bazirana isključivo na formalno-pravnom postupku i ne bavi se zdravstvenim stanjem osiguranika. Ovo ima za posljedicu ogromne gubitke zbog uplate doprinosa zaposlenima koji su na tzv. bolovanju – poručuje Jovović.

Ukoliko poslodavac, kaže Jovović, utvrdi zloupotrebu, može zaposlenom da otkaže ugovor o radu, bez disciplinskog postupka.

Određene mjere, najavljuju i iz “Plantaža”.

izvor rtcg

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još