Revakcinisano 20% mladih od 18 do 29 godina

 Revakcinisano 20% mladih od 18 do 29 godina

Izvor: Unsplash

Obje doze vakcine protiv korona virusa u Crnoj Gori primio je svaki pet građanin, odnosno njih 193 odsto, koji pripadaju starosnoj grupi od 18 do 29 godina, podaci su Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Iz ustanove na čijem je čelu Igor Galić za Dnevne su saopštili da je istovremeno u proces vakcinacije ušlo ukupno 26,2 odsto mladih uzrasta između 18 do 29 godina.

“Do 22. septembra u Crnoj Gori u proces vakcinacije je ušlo ukupno 26 ,2 odsto osoba koje pripadaju starosnoj grupi od 18 do 29 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa. Od njih 19,9 odsto je primilo obje doze vakcine, dok je 6,3 odsto primilo jednu dozu”, kazali su iz IJZCG, uz pojašnjenje da su za izračunavanje obuhvata kao imenilac korišćene procjene o broju i strukturi stanovništva Crne Gore od 1. januara 2021.

Iz Instituta međutim, nijesu mogli dostaviti precizne podatke o tome u kojim opštinama je najviše mladih primilo vakcinu protiv korona virusa.

“Ako posmatramo podatke po opštinama, tu možemo govoriti o obuhvatu vakcinacijom u odnosu na cijelo stnovništvo, pa su tako najveći obuhvati vakcinacijom u odnosu na cjelokupnu populaciju dostugnuti u opštinama Cetinje i Kotor, u kojima je 45,2 odsto, odnosno 41,6 odsto stanovništva kompletno vakcinisano protiv COVID-19”, pojašnjavaju iz Instituta za javno zdravlje.

Brojke pokazuju i da u posljednje vrijeme raste broj građana koji su se odlučili na vakcinaciju, a iz Instituta vjeruju da bi razlog za to mogla biti i ograničenja kojase odnose na neposjedovanje digitalne kovid potvrde.

Istovremeno, posljednjih dana se sve češće govori i o tome da preminuli od posljedica korona virusa koji su bili mlađi od 40 godina nijesu bili vakcinisani.

“Kao ohrabrujući podatak treba navesti da se u prethodne dvije sedmice na nivou cijele populacije registruje porast broja osoba koje ulaze u proces vakcinacije. Konkretno, u periodu 13.9-26.9. ukupno 16.809 soba je primilo prvu dozu vakcine, što je za 44,7 odsto više nego u prethodnom 14-dnevnom periodu (30.8-12.9.2021. godine) , kada je dato 11.616 prvih doza vakcine”, kazali su iz Instituta.

Ove podatke iz Instituta dovode u vezu sa boljim shvatanjem i prihvatanjem vakcinacije kao prave mjere u zaštiti od COVID-19.

“Vjerovatno je i uvođenje obaveznosti posjedovanja COVID-19 potvrde, tj. određenih ograničenja za nevakcinisane osobe djelovalo kao podsticajna mjera za vakcinaciju”, kazali su iz Instituta.

Mladi ljudi su, kako navode iz IJZ, imali dileme, nedoumice i poteškoće kao i stariji odrasli, pa u tom kontekstu bi, kazali su, trebalo posmatrati njihov odnos ka vakcinaciji.

“Posebno ako se uzme u obzir da je dugo vremena među stanovništvom bio prisutan narativ da COVID-19 ne predstavlja ozbiljno oboljenje za mlade osobe, te da vakcinaciju treba usmjeriti ka starijim prioritetnijim grupama. Ipak, sa predominacijom Delta soja, koji se karakteriše time da sada dominantno obolijeva populacija mlađih osoba, značaj vakcinacije mladih je ogroman i to prije svega u pogledu zaštite njihovog zdravlja”, zaključuju iz Instituta.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još