Ruska vakcina u Crnu Goru stiže do kraja februara

 Ruska vakcina u Crnu Goru stiže do kraja februara

izvor TASS

Šef katedre patologije na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi Sergej Boljević kazao je da će u Crnu Goru u drugoj polovini februara stići od 5.000 do 15.000 doza vakcine Sputnjik V.

Boljević, koji je ujedno i član crnogorskog pregovaračkog tima sa Ruskom Federacijom za nabavku ovih vakcina, pojašnjava za Dan da je procedura takva da isporuka prvog kontingenta ne može biti prije.

Nakon isporuke ove količine vakcina, kako kaže, uslijediće isporuka i ostale količine koja je dogovorena, a u pitanju je 50.000 doza.

Boljević (Foto: Novosti)

“Ja sam počeo u januaru sa Vladom Crne Gore da radim, tj. da pregovaramo o nabavci vakcina. Mi smo za tri nedjelje napravili nemoguće. U januaru su postignuti dogovori crnogorskog Ministarstva zdravlja sa ruskim Fondom direktnih investicija. Dogovori su maksimalno brzo završeni. Zatim, Crna Gora je 1. februara ušla na listu zemalja koje će ovog mjeseca dobiti vakcine, a koja je bila predstavljena premijeru Ruske Federacije. On je 1. februara potpisao tu listu. Crna Gora, odnosno Ministarstvo zdravlja od toga momenta više ne može da utiče kada će vakcine da stignu. Takva je procedura”, pojasnio je Boljević.

Prvu nedjelju dana se čeka da, kako navodi, ruski Fond direktnih investicija dobije dozvolu za eksport vakcina. Zatim, dalje pojašnjava, tu se radi i o proizvodnji vakcina, kao i njihovoj kontroli kvaliteta.

“Nakon toga one dobijaju specifikaciju. Poslije toga jedino što nam treba su dva do tri dana za brzu registraciju za interventni uvoz. Tako da Crna Gora vakcine dobija u drugoj polovini februara, to mi je rečeno u ruskom Fondu, i mi to sada znamo. Nama nije svejedno. Radimo nemoguće kako bi stigla najbolja vakcina u Crnu Goru. Nemojte tražiti od Rusije da to završi za dva dana pošto je u pitanju predviđena procedura”, objašnjava doktor Boljević.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još