Ruske vakcine proizvedene u Torlaku odobrene za upotrebu

 Ruske vakcine proizvedene u Torlaku odobrene za upotrebu

izvor Beta

Ruski Institut Gamileja odobrio je za upotrebu 550 hiljada vakcina Sputnjik V, koje su proizvedene u beogradskom Torlaku, do 13. avgusta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Institut Gamaleja odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su istog kvaliteta kao one proizvedene u Rusiji.

On je za RTS kazao da je kontrolisano 18 parametara po najvećim svjetskim standardima i svi su pokazali izvrstan rezultat, dodajući da je kontrolisano 960 uzoraka, po svim svjetskim standardima.

Popović je naglasio da su vakcine spremne za upotrebu.

“Imamo 550 hiljada vakcina – 275 hiljada vakcina komponente 1 i isto toliko komponente 2, spremnih za upotrebu u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji”, rekao je Popović.

Kada je reč o izvovu, on je kazao da će odluku o tome donijeti Vlada Srbije i predsjednik države Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.

“Mi treba da usaglasimo sa ruskim partnerima, da dobijemo od njih odobrenje za izvoz, da se ne bi desilo da izvozimo na ista tržišta. Siguran sam da ce za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu sigurno biti ovih vakcina u dovoljnim količinama”, rekao je Popović.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još