Sa Ade Bojane poručeno: Morsko dobro bolje da ne postoji , ako sa pola miliona eura nije u stanju da riješi osnovne probleme

 Sa Ade Bojane poručeno: Morsko dobro bolje da ne postoji , ako sa pola miliona eura nije u stanju da riješi osnovne probleme

foto Portal Ulcinj

Delegacija Vlade tokom posjete Ulcinju obišla je i Adu Bojanu. Tamo sui h pored predstavnika HTP Ulcinjska rivijera dočekali I predstavnici Udruženja vlasnika objekata na Bojani. Oni su uputitili niz zahtjeva, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, koji se trebaju, kako smatraju, rješavati po hitnom postupku.

Žalili su se na buku, lošu putnu infrastrukturu, kategorizaciju objekata, odvoz smeća, nedostatak vezova za čamce,tendere, visinu cijene zakupa za ugostiteljske objekte.. A sve to,u nadležnosti je Morskog dobro, koje upravlja ovim prostorom.

Abazović je ocijenio, da ukoliko Morsko dobro, nije u stanju da riješi probleme na Bojani, a pri tom , svake godine samo sa obala Bojane uzimaju pola miliona eura, onda ne treba ni da takvo preduzeće postoji.

“ Mislim da će sa promjenama u toj instituciji krenuti I rješavanje problema na Adi Bojani. Svi mi, koji smo zakupci objekata, dajemo pola miliona eura svake godine Morskom dobru. I ako sa pola milona eura ne mogu da riješe problem buke,ili da postave čovjeka kod mosta makar tokom ljeta, ili ako ne mogu da ostave dva mjesta za navoz za izvlačenje I spuštanje čamaca, onda ne treba ni da se bave ovim. Neka prepuste Opštini taj posao onda”, istakao je Abazović.

Iako će, kako je naveo, zasigurno doći do smjene ljudi koji upravljaju Morskim dobrom, on ih je pozvao da krenu da se bave rješavanjem problema na Adi BOjani.

“ Bojanu vidim, a vjerujem I svi vi, kao jednu oazu mira I unikat Crne Gore. Pored Svetog Stefane I Boke kotorske, I Ada Bojana je jedna od tri najatraktivnije lokacije u Crnoj Gori na primorju I tako treba da se ophodimo prema njima”, istakao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade smatra da problemi komunalne infrastrukture, čistoće, puteva, vezova, većeg nadzora I kontrole, vađenja pijeska, parcelisanja određenih prostora, moraju biti u fokusu Morskog dobra.

“ Ako neko hoće da uzme pola miliona eura I da ne vrati nijedan cent, neshvatljivo je. Mislim da Vlada mora takve stvari da sankcioniše po kratkom postupku..Onda nikakve potrebe nema da takvo preduzeće postoji, to bi još I najbolje bilo, ali dok postoji, nek obavljaju svoja zakonska ovlašćenja”poručio je Abazović.

Ministar ekologije, prostornog planiranja I urbanizma Ratko Mitrović uputiće dopis Morskom dobru da krene sa rješavanjem problema.

Sa druge strane, Abazović je kazao I da vlasnici kućica moraju biti odgovorniji.

“ Na našim kućicama se pravi ta buka, sa naših kućica se ne odlaže otpad pravilno, mičesto kopamo I raskopavamo puteve kako kome odgovara, postavljamo ograde mimo parcela, divljamo čamcima. Tako da apel svima koji su na Bojani I ljubiteljima Bojane da se ponašaju odgovornije”, poručio je Abazović.

On smatra da se I kaznena politika mora pooštriti I treba da ostane odgovornost na vlasnicima kućica.

“Ako dva puta napravite prekršaj da se na vašoj baraci pravi žurka, ja mislim da sledeće godine treba da ide ili dupli zakup ili da se oduzme pravo na korišćenje, I onda će svako ko izdaje imati drugačiji odnos I onda će uspostaviti kućni red”, kazao je Abazović.   

Pročitajte još