Sa MMR-om sačekati dvije sedmice od prvog pozitivnog testa na koronu

 Sa MMR-om sačekati dvije sedmice od prvog pozitivnog testa na koronu

Izvor: Shutterstock

Mnogim roditeljima su izabrani ljekari u prethodnom periodu preporučili da, ukoliko je dijete bolovalo od korona virusa, na određeno vrijeme odlože vakcinaciju MMR vakcinom.

Iz Instituta za javno zdravlje za Dnevne novine objašnjavaju da se preporuka odnosi na onu djecu kojoj još nije isteklo 14 dana od prvog pozitivnog testa na SARS-CoV-2, kao i na djecu koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu.

“Za sve vakcine važi jedno prosto pravilo, a to je da se ne mogu vakcinisati osobe niti djeca koji trenutno imaju neku akutnu infekciju ili bolest. Problem sa COVID-19 infekcijom je takav da ne postoji precizna definicija oporavljene osobe s obzirom da simptomi mogu trajati duži period. Međutim, postojanje simptoma kao što su umor ili pospanost u suštini ne predstavljaju kontraindikaciju za bilo koju vakcinaciju”, ističu u IJZ.

S druge strane, osobe koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu ne bi trebalo da se vakcinišupri čemu, kako napominju, ne postoji jedan tačan i precizan odgovor koliko treba sačekati nakon infekcije da bi se neko mogao vakcinisati.

U svakom slučaju, naglašavaju da benefit pravovremeno sprovedene vakcinacije nadvladava sve moguće rizike ako nema povišene tjelesne temperature i ako je prošlo najmanje 14 dana od prvog pozitivnog PCR nalaza.

“S obzirom da je od pojave SARSCoV-2 u svijetu prošlo više od 18 mjeseci postoji obilje dokaza koji ukazuju da ne postoje kontraindikadje za vakcinaciju osoba koje su imale COVID-19 ili koje su bile u kontaktu sa zaraznom osobom. Takođe, ne postoje dokazi koji ukazuju da vakcinacija povećava rizik da se dijete inficira sa SARS-CoV-2 niti da imunizacija ima uticaja na tok infekcije i bolesti”, naglašavaju u Institutu.

Podsjećanja radi, u prethodnom periodu su nadležni više puta upozoravali da bi smanjen obim vakcinacije MMR vakcinom mogao dovesti do epidemije morbila u Crnoj Gori.

U Institutu za DN navode da tokom 2020. i u dosadašnjem toku 2021. godine, nije bilo registrovanog i laboratorijski potvrđenog obolijevanja od malih boginja kod nas. Ipak, pad interesovanja za imunizaciju mogao bi ugroziti javno zdravlje.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još