Sa protestnog skupa poručili da traže odgovornost institucija i maksimalnu kaznu za ubicu

 Sa protestnog skupa poručili da traže odgovornost institucija i maksimalnu kaznu za ubicu

foto Portal Ulcinj

I Ulcinjani su digli glas I protestnim okupljanjem I šetnjom ,pružili podršku porodici ubijene Šejle Bakije, tražeći odgovornost institucija koje su , kako je poručeno sa skupa, potpuno zakazale I nijesu sprovele odgovarajuće mjere zaštite.

“Podižemo  glas i zahtijevamo odgovornost za svaku žrtvu. Okupili smo se ovdje danas kako bismo pružili moralnu podršku porodici 19-godišnje Šejle  Bakije iz Tuzi, koju je 30. septembra  ubio Ilir Gjokaj. Sa ovog mjesta  danas tražimo maksimalnu kaznu za ubicu 19-godišnjakinje, ali i institucionalnu odgovornost”, kazala je direktorka SOS telefoona u Ulcinju Hatidža Neljaj- organizatorka protesta.

Ovo okrutno ubistvo, istakla je Neljaj, alarm je za društvo i poziv svim strukturama i mehanizmima države da usmjere svoju pažnju na žene i majke koje su nažalost postale žrtve nasilja i zločina u porodici i društvu.

foto Portal Ulcinj

“ Zaštita ugroženih žena jasna je odgovornost države. Od nadležnih institucija tražimo koordiniran odgovor. Žene ne bi trebale živjeti I ne smiju da žive u strahu. Šejlin izgubljeni život je tragedija koja se nije trebala I nije smjela dogoditi, ali i poziv na buđenje za sve- da reagiraju protiv zločina”, poručila je Neljaj.

Prema njenim riječima, Šejlina zaštita bila je obaveza nadležnih organa, jer je tražila pomoć i prijavila nasilje.

foto Portal Ulcinj

“ Odgovorni bi trebali da odgovaraju za neprimjerene radnje i propust da se uvedu odgovarajuće mjere zaštite.  Šejlu je ubilo  ne adekvatno reagovanje I ćutnja, bila je napuštena od institucija koje su bile dužne da je zaštite.  Sada kada više nije među nama, ubijena je u sred dana na kućnom pragu, nemaju vrijednosti  ni okupljanja niti optužbe. Jer je sve rekla I dok je bila živa; prijavila nasilje, tražila i zaštitu  I pomoć institucija , a ipak je izgubila život. Izgubljena je u bitci svog života!  Nju je ubila njena  vlastita država, ona koja je imala primarnu dužnost da je zaštiti! Šejlina smrt je poraz za državu”, naglasila je Neljaj.

Kako je kazala, Šejla višee ne živi zbog loše implementacije zakonodavstva .

S toga svaki državni akter, pa i samo društvo moraju preuzeti odgovornost za ovaj šokantni događaj. Saučešće porodici zbog ovog velikog gubitka. Zahtjevamo od nadležnih organa koji nesumnjivo snose odgovornost da ubicu izvedu pred lice pravde i počinioca zasluženo kazne, kako se ovakav slučaj ne bi ponovio, kako više nijedna porodica ne bi bila povrijeđena, kao I društvo u cjelini”, kazala je Neljaj.

Podršku porodici uputili su političari, predstavnici civilnog sektora I preko stotinu građana Ulcinja.

“ 30.septembra nije pucano samo u jedan ljudski život, nije oduzet samo jedan ljudski život. Pucano je na našu tradiciju, na naše moralne vrijednosti I ono što su vijekovima kultivisali naši ljudi. Pucano je na čojstvo I junaštvo. Tog dana je pucano u sve vrijednosti”, kazala je potpredsjednica opštine Ulcinj Hatidža Đoni.

foto Portal Ulcinj

Bivša poslanica u Skupštini CG dr Ljiljana Đurašković naglasila je da ni svaka kuća nije dom, što potvrđuje podatak da svaka druga žena trpi nasilje u toku svog života.

“ Crna Gora je kao zemlja usvojila sve moguće konvencije, deklaracije, usvojila je Konvenciju UN o ljudskim pravima I slobodama. Usvojila je zakon o rodnoj ravnopravnosti, usvojila je zakon protiv nasilja u porodici. Sve je to mrtvo slovo na papiru dok nam se dešavaju ovakve stvari, kakve su se desile mladoj Šejli”, kazala je Đurašković.

Prema riječima poslanika u Skupštini Crne Gore Gencija Nimanbegua, ćutnja u ovim momentima je zato što je ćutnja institucija dovela do ovakve situacije.

“ Stojimo spremni da sa nvo sektorom, institucijama, tužilaštvom, vidimo da li je potrebno izmijeniti krivični zakonik CG da se ovakve stvari više ne dešavaju”, poručio je Nimanbegu.

foto Portal Ulcinj

Pročitajte još