Sa računa Opštine skinuto 170 hiljada eura

 Sa računa Opštine skinuto 170 hiljada eura

foto Selver Vuković

Sa računa opštine Ulcinj do danas je skinuto 170 hiljada eura, zbog duga prema Poreskoj upravi, koji iznosi 302 hiljade eura. Račun je blokiran početkom mjeseca, a dnevno se iz opštinske kase odliva oko 20-25 hiljada eura. Očekuje se, kako saznaje Portal Ulcinj, da će do kraja sedmice račun Opštine biti odblokiran.

U pitanju su rate za reprogram duga javnih preduzeća za 12 mjeseci, a koje se odnose na poreze I doprinose. Opština, kako saznajemo, nije ove godine uplatila nijednu ratu, a to je obaveza koju je preuzela potpisivanjem reprograma sa Poreskom upravom. U pitanju je Ugovor o reprogramu duga poreskih obveznika – Centar za kulturu, Dnevni centar za djecu I omladinu sa smetnjama u razvoju Sirena, JP za uzgoj I zaštitu divljači, RTV Ulcinj, Agencija za izgradnju I razvoj, Vodovod I Komalne djelatnosti.

foto Selver Vuković

U opozicionom GP URA na lokalnom nivou, nijesu iznenađeni ponovnom blokadom opštinske kase.

“ To je samo još jedna potvrda vođenja loše fiskalne politike i zaista nije neočekivano. Oni ne izmiruju obaveze ni za struju, ni za vodu, jedini prioritet su im plate za radnike, koje su pri tom rasle enormo”, kazao je predsjednik Opštinskog odbora GP URA Ulcinj Omer Bajraktari.

On navodi , da sada kada nema dovoljno priliva novca, zbog sveukupne situacije, problemi postaju očigledniji, pa otuda I ova blokada.

U opozicionom SDP-u ne vjeruju ni da će Opština uspjeti da izađe iz blokade do kraja godine.

“Oni jednostavno nijesu u stanju da tokom godine planiraju sredstva. Dug prema Poreskoj upravi nije novina za njih,ali opet nijesu izdvojili sredstva I došlo je do ponovne blokade računa Opštine”, kazao je predsjednik OO SDP-a Ulcinj Naser Resulbegović.

I u FORCI, koja je dio lokalne vlasti, smatraju da je vođenje finansija na lošem nivou.

“ Ova blokada ne pokazuje ništa drugo , sem neodgovornosti Opštine kada je plaćanje obaveza državi u pitanju. Nije plaćeno skoro 12 mjeseci obaveza iz rebalansa, a Opština se obavezala da će Poreskoj upravi platiti dugovanja svih javnih preduzeća”, kazao je odbornik FORCE Ardijan Mavrić.

Jasno je, kako kaže, što pokazuje I ova blokada da Opština nema kapaciteta da izađe na kraj sa dugovanjima. “ Nemaju kapacitet ni javna preduzeća koja su I “uvalila”, tako da kažemo, Opštinu u ove dugove, I dovela u situaciju da je u blokadi zbog 300 hiljada eura”, istakao je Mavrić.

Navodi, da su I pojedina javna preduzeća u blokadi. “Ako se ovako nastavi doći će I do stečaja pojedinih javnih preduzeća. Za to nijesu krivi ni odbornici, ni građani, već oni koji rukovode tim preduzećima treba da preuzmu odgovornost. Mi odbornici I tražimo da nam dostave rezultate, niko ne donosi završne račune. Kao da ova vlast ne želi da vidi šta se dešavalo”, istakao je Mavrić.

Upitan, kako to misli da ova vlast ne želi da vidi šta se dešavalo, kada je I on dio ove vlasti, odgovara da svako treba da preuzme odgovornost za ono što je činio, ili nije činio.

Pročitajte još