Sa Rimskog trga u Podgorici poručili: Oni koji upravljaju zemljom odgovorni za tragediju koju proživljavamo

 Sa Rimskog trga u Podgorici poručili: Oni koji upravljaju zemljom odgovorni za tragediju koju proživljavamo

izvor FOS media

Prazne cipele nisu brojke, to su trajni gubici ljudskih života, poručio je sa današnjeg performansa ispred Ministarstva zdravlja na Rimskom trgu u Podgorici građanski aktivista i koordinator i član Savjeta Građanske inicijative ’21. maj’ Aleksandar Saša Zeković.

Podsjećamo, jutros je trg osvanuo prekriven obućom. Tačnije uz 2.231 par cipela osvanule su i brojne parole poput “Dosta je mijenjanja naših života za vaše političke poene”, “Žrtve nisu samo broj”, “Jelena Borovinić Bojović ministarka potonje URE”, “Imunizovali ste nas tamjenom”, “Vi ste jedini krivci”, “Dosta je vaših dilova sa vašim privatnim firmama”…

To je, kako smo već pisali, bio uvod u najavljeni performans grupe građana povodom, kako su kazali, katastrofalne epidemiološke situacije.

„Građani i građanke su se ujedinili kroz komemorativni performans kako bi njegovali sjećanje i iskazali poštovanje svim žrtvama koronavirusa u našoj zemlji. Građani i građanke širom CG kroz učešće u ovom performansu iskazuju i odlučno protivljenje aktuelnoj politici Vlade Crne Gore, na polju zaštite zdravlja stanovništva“, kazao je Zeković.

Kako je dodao, često su tragični događaji u svijetu obilježavani praznim cipelama kao simbolom smrti i ljudskog stradanja koje se moglo spriječiti.

„Tako danas u Podgorici prazne cipele svjedoče o ljudima čiji su životi završeni prije vremena. 2231 život je trajno izgubljen. Naši sugrađani se neće vratiti. Stradali su kao žrtve koronavirusa ali i zbog neodgovornog ponašanja onih koji u ime nas donose odluke“, naveo je Zeković.

Ističe da su se za performans odlučili kako bi istakli ljudske gubitke i skrenuli pažnju javnosti na, kako tvrdi Zeković, nespornu odgovornost ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović i potrebu uspostavljanja bolje zdravstvene politike.

„Ovo nisu brojke. To su trajni gubici ljudskih života. Današnja poruka građana i Građanki Crne Gore ima i driuštveni značaj. Oni koji ime nas upravljaju ovom zemljom, pa tako i borbom protiv zarazne bolesti, previše su poricali i minimizirali opasnosti i prijetnje od koronavirusa. Zato su direktno odgovorni za tragediju koju svi skupa proživljavamo“, kazao je Zeković.

On tvrdi da predsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić, umanjuje kontinuiranu opasnost od korone.

„Svoja lična uvjerenja stavlja iznad medicine. Ostatak Vlade ga u tome podržava. Umjesto statistike koja govori o ekonomiji i boljem standardu, svakodnevno govorimo o statistici i gubitku ljudskih života“, naveo je Zeković dodajući da je performans jasna politička poruka da trebamo učiniti više kako bi se zaustavilo dalje umiranje.

Printscreen

„Prazne cipele su ispunjene tragedijom, nestale su i razorene su brojne porodice. Izgubili smo voljene, prijatelje. Ovdje smo da kažemo porodicama umrlih da nisu sami. Proivljavamo kolektivnu tugu. Svaka žrtva zaslužuje naše poštovanje i sjećanje. Populisti zastupljeni u ovoj Vladi pokazali su nesposobnost da se nose sa pandemijom. Zato i šaljemo poruku – Dosta je. Zato i šaljemo poziv da se svi u CG ujedinimo. Molimo, preklinjemo građane da se vakcinišu. Spasimo Crnu Goru.“

Takođe,kako je naveo Zeković, odbacuju sve manipulacije koje su se, kako tvrdi, čule danas povodom performansa iz Vlade.

„Nije u redu da kažu da je ovaj performans usmjeren protiv bilo koga. On je usmjeren samo protiv Vlade i nedosljedne, nekvalitetne politike koju sprovodi. Politike koja proizvodi ljudske gubitke. Dok smo radili performans imali smo snažnu podršku zdravstvenih radnika CG i ta podrška će se nastaviti ovakvim akcijama koje slijede“, zaključio je Zeković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još