Savjet za borbu protiv korupcije: Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala

 Savjet za borbu protiv korupcije: Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala

Izvor: YT Printscreen

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou, na čijem je čelu Vanja Ćalović Marković, smatra da je Tužilaštvo velika prepreka u borbi protiv kriminala.

Savjet se na jučerašnjoj sjednici osvrnuo na aktuelnu situaciju vezanu za zakone o tužilaštvu, koji su privremeno povučeni sa dnevnog reda Skupštine Crne Gore.

Uz konstataciju da je tužilaštvo velika prepreka efikasne borbe protiv korupcije, ali i potrebe Vlade da ne ugrozi dalji evropski put Crne Gore, Savjet je preporučio Vladi da u direktnoj komunikaciji sa Venecijanskom komisijom i Evropskom komisijom razmotri modele reforme Tužilaštva, Tužilačkog savjeta i SDT-a, a koji će u skladu sa standardima EU, postići promovisane ciljeve reforme Tužilaštva.


Savjet je apelovao na predstavnike Evropske unije, da blagovremenim sugestijama pomogne proces reforme tužilaštva i poboljša kvalitet zakonodavnog procesa. Ovakve promjene moraju uslijediti brzo, ukoliko želimo da borba protiv korupcije dobije bilo kakav smisao.

Članovi Savjeta su istakli da pružaju punu podršku odlučnim reformama tužilaštva, uključujući personalne promjene na rukovodećim mjestima.

Savjet je takođe, sugerisao Vladi da uz redovne konsultacije sa Evropskom komisijom odlučno nastavi proces reformi vezanih za poglavlja 23. i 24.  koja tretiraju oblasti Pravosuđa i temeljnih prava te pravde, slobode i sigurnosti.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još