Sigurne ulice moje zajednice

 Sigurne ulice moje zajednice

NVO Novi horizonti

NVO “Novi Horizont” započinje realizaciju novog projekta “Sigurne ulice moje zajednice” koji ima za cilj stvaranje svijesti djece u Ulcinju o značaju bezbjednog učešća u saobraćaju kroz razvijanje vještina i usvajanje pozitivnih stavova o saobraćaju.

” Projekat će biti usmjeren ka unaprijeđenju znanja učenika osnovnih škola putem programa edukacije kroz koji će proći oko 100 djece, među kojima su i djeca pripadnika manjina, koja često nemaju mogućnosti da se (osim formalnog obrazovanja) edukuju na svom jeziku na temu sigurnosti u saobraćaju”, navode iz NVO Novi horizonti.


Program će se sastojati od obuka u okviru kojih će polaznici projekta kroz stručna predavanja, interaktivne sesije i praktičan rad učiti o bezbjednosti djece u saobraćaju. Takođe, kako navode, biće organizovane kreativne radionice na posebnom poligonu, gdje će djeca od profesionalnih instruktora učiti o pravilima saobraćaja.


” Shvatajući značaj društvenih mreža na današnji socijalni život svakog stanovnika biće pokrenuta online kampanja  koja će podrazumjeti iniciranje i pokretanje posebne stranice, sa ciljem širenja svjesti građana svih starosnih kategorija o značaju bezbjednog učestvovanja u saobraćaju; postavljanje i dijeljenje preporuka, savjeta, video i drugog materijala preko društvenih mreža, te praćenje aktivnosti u pogledu stavova građana o bezbjednosti saobraćaja i informisanje lokalne samouprave, ” ističu iz ove NVO.

Nakon odrađenog programa obuke, kako najavljuju, polaznici programa će organizovati javni događaj na ulici, gdje će privući pažnju i postati vidljiviji u zajednici i dijeliti promotivni materijal učesnicima u saobraćaju sa adekvatnom porukom.

Uticaj ovog projekta bi mogao biti veoma dugoročan, ako se uzme u obzir pritisak koji će indirektno vršiti na sve učesnike saobraćaja da čuvaju i svoje i tuđe živote. Projekat je baziran na ispunjenju ciljeva Strategije razvoja saobraćaja 2019-2035, te se aktivnostima projekta, a najviše edukacijom djece, dugoročno utiče na stvaranje budućih odgovornih i savjesnih učesnika u saobraćaju.Projekat podržava Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore u okviru javnog konkursa za finansiranje projekata NVO.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još