Škole predložile 120 v.d. direktora

 Škole predložile 120 v.d. direktora

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta MPNK) Danu je saopšteno da je 120 škola podnijelo predloge za v.d. direktora škola.

Kako navode, njihovi predlozi se razmatraju. Ministarstva najavljuju da će do 12. jula biti izabrani v.d. direktori svih obrazovnih ustanova. Novim Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju je propisano da budu smijenjeni svi direktori škola i školski odbori u roku od mjesec dana. Jedan broj ustanova je već izmijenio pravilnike o sistematizaciji i Statut kako bi bili izabrani novi članovi Školskog odbora i sproveden konkurs.

“Novi v.d. direktora će biti izabrani u predviđenom zakonskom roku. Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je dobilo predloge škola, do sada se izjasnilo njih oko 120 i njihovi predlozi su uzeti u razmatranje”, ističu iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo je u junu omogućilo nastavničkim vijećima da predlože vršioce dužnosti, jer su, kako je objašnjeno, željeli da čuju mišljenje nastavnika, ukoliko oni žele da ga iskažu.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović ističe da se izjašnjavanje nastavničkog vijeća u prethodnom postupku, prije konkursa, ne može tretirati kao preporuka za direktore, niti ocjena njihovog rada.

“Ako se to tako uzme, onda je to zloupotreba zakona i prije njegove primjene. Ogroman broj kolektiva se nije izjašnjavao u Podgorici, već je postupio po preporukama Gradskog odbora. Znači li to da su oni nezadovoljni direktorima? Ne znači, niti su kolege po zakonu pozvane da daju mišljenje o direktorima. To je posao drugih institucija. Mišljenje nastavničkih vijeća se daje tek po objavljenom konkursu o prijavljenim kandidatima. Ovo je unijelo konfuziju među kolegama i ponegdje i podjele u kolektivima. Naša je preporuka i dalje ista stavimo moratorijum na ove izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i dođimo konsenzusom u javnoj raspravi do kriterijuma i protokola izbora direktora koje ćemo implementirati u zakonsko rješenje. To i jedino to, može biti dobar početak depolitizacije prosvjete”, ističe Savović.

On smatra da ovakve odluke nadležnih ponovo vraćaju škole pod kontrolu političkih snaga.

“Ovako ostaje sumnja da su političke partije, ne pitajući ni Ministarstvo, ni Sindikat za mišljenje, ogradile svoje feude, to jest, škole i to je kraj. Posljedice mogu biti višestruke, dodatne podjele i pojačana politizacija u školama. Nemanje kriterijuma za bilo kakvo zapošljavanje, dovodi kao i do sad što je bio slučaj, do paušalnih ocjena i planova razvoja ustanova. Takođe, posljedica će sigurno biti i to da može doći do paralize školskog sistema u najosetljivijem trenutku pred početak nove školske godine. Kada vi u jednom konzervativnom sistemu, koji je još uz to i centralizovan i u kome ste razvili sistem subordinacije, to jest prenošenje odluka po nivoima, ako u takvom sistemu odjednom sklonite toliki broj rukovodećih ljudi, onda će sistem odjednom stati. Zbog toga još jednom hajde prvo kriterijume i protokole na onda konkurs”, kaže Savović.

Insistiraju na dokazima o propustima

Potpredjsednica Sindikata prosvjete Stanka Vukčević poručuje da se direktori ne mogu smjenjivati bez činjenica i utvrđenih propusta.

“Dužnosti se ne mogu razriješiti, ne samo direktori, nego bilo koja druga lica s posebnim ovlašćenjima i odgovornostima, na osnovu rekla-kazala, anonimnih i neprovjerenih prijava ili administrativnih nenamjernih propusta. Moraju se imati čisti dokazi da bi se da bi se sjutra izbjegli sudski procesi i, sigurna sam, ogromni sudski troškovi. I da je sve u skladu sa zakonom, ako imenuju v.d. direktore, tim ljudima treba odraditi ugovore o radu, prethodne razriješiti i rasporediti zavisno od njihovih prava po zakonu ili donijeti odluku da je tehnološki višak, itd. Ko će to da odradi, i naše kolege sekretari i računovođe imaju pravo na zasluženi godišnji odmor”, kaže Vukčević.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još