Slijediti politiku EU i NATO, osuda agresije Rusije, ugovor sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom, popis jedino uz konsenzus…

 Slijediti politiku EU i NATO, osuda agresije Rusije, ugovor sa vjerskim zajednicama u skladu sa Ustavom, popis jedino uz konsenzus…

izvor Pobjeda

Usklađivanje spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike sa EU i NATO, podrška prijedlogu rezolucije o agresiji Rusije na Ukrajinu, reforma pravosuđa, izborna reforma, uređenje odnosa sa SPC i CPC u skladu sa Ustavom i zakonom, zakon o popisu uz konsenzus svih potpisnika – biće ključni zadaci nove proevropske vlade.

To piše u načelno usaglašenom sporazumu u koji je Pobjeda imala uvid, a koji će biti prezentovan i Socijalističkoj narodnoj partiji kao ključna osnova za potpisivanje političkog sporazuma o formiranju vlade.

U dokumentu koji je podložan sitnijim izmjenama – pod nazivom ,,Platforma za formiranje 43. evropske vlade“ – navodi se da polazeći od potrebe da se u Crnoj Gori riješi politička i institucionalna kriza, ubrza proces evropske integracije, prevaziđu izražene nacionalne, etničke, vjerske, političke i socijalne podjele, a imajući u vidu po mir i bezbjednost prijeteću situaciju u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, potpisnici platforme su saglasni da će 43. vlada Crne Gore nastaviti da jača Crnu Goru kao evropsku, građansku, sekularnu i antifašističku državu, uz dosljedno poštovanje Ustava Crne Gore i preuzetih međunarodnih obaveza.

– U potpunosti usklađivati svoju spoljnu, bezbjednosnu i odbrambenu politiku sa EU i NATO savezom. Intenzivirati aktivnosti kako bi država što prije odblokirala proces evropske integracije i sprovela neophodne reforme za članstvo Crne Gore u EU do 2025. godine – navodi se u dokumentu.

U platformi se navodi da će nova vlada u saradnji sa parlamentom sprovoditi aktivnosti na planu izborne reforme i unapređenju izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama OEBS/ODIHR.

U dokumentu se najavljuje i da treba ,,urediti odnose sa vjerskim zajednicama (SPC i CPC), u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore“. U pitanju je revolucionarna promjena politika vlada Crne Gore jer se, ako se primijeni doslovno, po prvi put ravnopravno će se tretirati obje pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Potpisnici platforme se obavezuju da će predložiti zakon o popisu stanovništva u skladu sa evropskim standardima, uz konsenzus svih potpisnika.

U dokumentu se ne pominje regionalna inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a koju je pomenuo lider SNP-a Vladimir Joković kao jedan od prioriteta vlade.

– Vlada će sagledavati regionalne inicijative u kontekstu ključnog prioriteta, odnosno bržeg učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju – perspektive i mogućnosti – navodi se u dokumentu.

Potpisnici platforme su saglasni da podrže prijedlog rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja se nalazi u skupštinskoj proceduri, uz afirmaciju Rezolucije Evropskog parlamenta o istom pitanju.

U dokumentu se navodi da će 43. vlada Crne Gore biti posvećena stvaranju mehanizama za beskompromisnu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i predlaganje zakonskih rješenja o preispitivanju porijekla imovine.

Nova vlada će staviti van snage Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i obustavljanje svih eventualno započetih radnji na njenoj implementaciji kao i obezbijediti ravnomjerni regionalni razvoj i nastaviti proces decentralizacije.

Potpisnici platforme se obavezuju i da će unaprijediti zakonodavstvo u oblasti ljudskih i manjinskih prava.

– U saradnji sa parlamentom će raditi na reformi pravosuđa, sa posebnim fokusom na dogovor oko izbora VDT, sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta. Usklađivanje zakonodavstva iz oblasti pravosuđa sa standardima i preporukama EK i Venecijanske komisije – zaključeno je u dokumentu.

Zaustaviti odlazak investitora, revizija stanja u svim resorima

U dokumentu se potencira i da će se zaustaviti odlazak postojećih investitora u Crnoj Gori.

– Intenzivirati strukturne reforme sa ciljem jačanja konkurentnosti, kreiranja novih radnih mjesta, obezbjeđenja dugoročne stabilnosti javnih finansija i unaprijediti ambijent za nove investicije uz zaustavljanje odlaska postojećih investitora – navodi se u dokumentu.

Potpisnici platforme su saglasni da treba zadržati većinsko državno vlasništvo u strateški važnim državnim kompanijama posebno u oblasti energetike i saobraćaja.

– Potrebno je nastaviti reformu javne uprave, uz reviziju zatečenog stanja u svim resorima sa posebnim naglaskom na oblast prosvjete, kulture i bezbjednosno-obavještajni sektor, državnim organima i javnim preduzećima, odnosno privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu, uz poništavanje nezakonitih pravnih akata – navodi se u dokumentu.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još