Smijenjen Tomanović, čeka se v.d. direktora

 Smijenjen Tomanović, čeka se v.d. direktora

izvor Jedro Bar

Ministarstvo zdravlja smijenilo je juče direktora Opšte bolnice “Blažo Orlandić” u Baru Dragoslava Tomanovića, a u toj ustanovi očekuju da ministarstvo zdravlja naredne sedmice imenuje vršioca dužnosti, piše Dan.

Porodice pacijenata preminulih u barskoj bolnici posljednjih mjeseci su u nekoliko navrata protestovali tražeći njegovu smjenu, jer je, kako tvrde, odgovoran za neadekvatno liječenje inficiranih virusom korona.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prije četiri dana na pres konferenciji najavila je da će Tomanović biti smijenjen do kraja ove sedmice.

Porodice preminulih su se u proteklih četiri mjeseca više puta obraćale Ministarstvu zdravlja, Vladi i predsjedniku Milu Đukanoviću. Oni su juče u reagovanju na navode Tomanovića saopštili da je Komisija za kontrolu kvaliteta Ministarstva zdravlja utvrdila propuste u njegovom radu i da postoji više razloga zbog kojih je odgovoran za nestručnio postupanje ljekara u toj ustanovi.

Tomanović je prekjuče saopštio da se povremeno u javnosti mogu čuti negativne, netačne i nekompetentne ocjene o radu i rezultatima bolnice, kako bi se njegovim primjerom pokazalo da je DPS upropastio sve u Crnoj Gori, pa i zdravstveni sistem.

“Dr Tomanoviću, imali ste priliku do danas, da pored toga što ste doktor ostanete i čovjek. Na žalost, ostali ste Anubis, egipatski bog balsamovanja. Za raliku od vas, Anubis je bio etičan prema tijelima umrlih, pa ih je balsamovao i obmotavao bijelim zavojima, a vi ste našim najmilijim na glavu stavljali crnu kesu za smeće obmotavši je čvrsto selotejp trakom. Potpisali ste smrtovna pisma koja su falsifikovana i konstatovali da su umrli po pravilima”, ističe se u saopštenju porodica.

Oni smatraju da njihovi najbliži nijesu liječeni adekvatno, da nijesu imali zdravstvenu njegu i da su prepušteni sami sebi.

“Dakle, mi smo se pozvali na član 152 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, podnijeli zahtjev nadležnom ministarstvu u kojem smo javno i jasno iznijeli činjenice i potpisima stali iza pomenutog zahtjeva. Pored ministarstva, obraćali smo se i instituciji predsjednika Crne Gore, koji je istovremeno i predsjednik vaše partije na državnom nivou, a vi njegov kolega na lokalnom nivou. Njegov odgovor je jasan i dostojan funkcije koju obavlja za razliku od vas. Dakle, on je predsjednik svih građana i udostojio nas je odgovora, ohrabrivši nas da smo na pravom putu. Vi ste direktor bolnice koji ima odgovornost i koji pred zakonom mora da dokaže da su preminuli liječeni po pravilima. U odgovoru koji dostavljamo javnosti, upućuje nas na zakonska prava da pokrenemo istragu i utvrdimo istinu, što smo i uradili. Rezultat rada komisije je jasan, postojali su propusti u obavljanju funkcije direktora. Sada treba da utvrdimo pojedinačnu odgovornost za svakog preminulog i to je drugi korak”, ističe se u saopštenju porodica.

Oni poručuju da su mu „garant da nećete biti politički progonjeni i to vam obećavamo javno ovim saopštenjem zbog ljubavi koju još uvijek osjećamo prema našim umrlim, iako nijesu sa nama”.

“Osim ako vi to ne budete željeli, kao što se vidi u vašem saopštenju. Insistiramo od samog početka da se sve radi po zakonu. Iako podliježemo stravičnom pritisku, uvredama i optužbama dijela javnosti i medija koji pokušavaju da nas uvuku u politiku i optuže da smo mi krivi za smrt naših najmilijih nećemo odustati. Kao što smo vam javno rekli u lice tokom susreta ispred bolnice, kojem je prisustvovala i ministarka Jelena Borovinić Bojović, tražimo da podnesete ostavku kako ne bi ometali istragu, ali da nam dr Tomanović kao hirurg i dalje treba. Mi vam pomažemo da budete doktor humanista a ne političar, a vi uporno odbijate našu pomoć. Naša veličina je što kod vas razdvajamo dr Tomanovića od Dragana predsjednika partije”, kažu porodice u dopisu.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još