Solana iz perspektive novih generacija

 Solana iz perspektive novih generacija

foto Robert Janković

Svjetski Dan močvara biće obilježen 5. februara u Parku prirode ulcinjska Solana, u organizaciji NVO dr Martin Šnajder Jakobi. Ujedno će organizator nagraditi najbolje radove ulcinjskih srednjoškolaca koji su učestvovali na likovnom konkursu „Park prirode-Ulcinjska Solana.“ 

” MSJA  je 29.12.2021. raspisala konkurs i time pozvala sve gimnazijalce iz Ulcinja da dostave svoja umjetnička dijela na temu: “Park prirode Ulcinjska solana” i tako obilježimo svi zajedno Svjetski dan močvara 2022. u muzeju ulcinjske Solane”, kazali su iz NVO dr Martin Šnajder.

Kako navode, likovni konkurs je raspisan sa željom da se srednjoškolci Ulcinja uključe i da svoju kreativnost usmjere ka Solani.

” Aktivnost ima za cilj da uključi nove generacije, koji će ostaviti tragove u procesu adekvatne zaštite, revitalizacije i unaprijeđenja Ulcinjske solane kao Parka prirode. Želja nam je da se izradi posebna izložba koja će predstavljati njihova umjetnička djela, a ujedno je i svjedočanstvo ove generacije koja je stasala u vrijeme “neke drugačije” Solane” , kazali su iz NVO dr Martin Šnajder.

Iz tog razloga, kako ističu, smatrali su da je važno da uključe mlade kreativne ljude iz našeg grada i da im daju mogućnost da doprinesu „obogaćenju“ postavke uskoro adaptiranog i renoviranog muzeja. Tako će, kako navode, srednjoškolci svojom produktivnošću i kreativnošću dati neizmjerljiv doprinos i aktivno pomoći razvoju nove Ulcinjske solane.

” Odabrani radovi će pokazati i pomoći posjetiocima Parka prirode da steknu osjećaj da se i ova generacija lokalne zajednice već identifikuju sa ovim prostorom, tako važnim za cijelu Evropu i šire. Pristigli radovi su nas obradovali i dokaz su da mlađe generacije, u koliko im se pruža šansa, žele da učestvuju u procesu obnove i adekvatne zaštite “Parka prirode ulcinjska Solana, ” navode iz NVO dr Martin Šnajder.

Ovaj događaj organizuje Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby- MSJA u saradnji sa JUSMŠ “Bratsvo Jedinstvo” Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine, uz podršku Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Turističke organizacije Tuzi. Aktivnost je dio projekta “„Ulcinjska solana – zaštita, obnova i očuvanje ključne močvare za prirodu i ljude“ koju finansira MAVA.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još