SPC sjutra dobija patrijarha; Vladika Joanikije: Arhijereji da biraju po savjesti

 SPC sjutra dobija patrijarha; Vladika Joanikije: Arhijereji da biraju po savjesti

Izvor: Saborni Hram; Mitropolija

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, uoči Sabora na kojem će biti izabaran novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, u razgovoru za Dan kazao je da svi treba da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Vladika Joanikije je istakao da vjeruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha SPC.

Upitan da objasni kako se vladike Srpske pravoslavne crkve pripremaju za izbor svog budućeg patrijarha, te da li među vladikama ima raznih mišljenja, nesuglasica i podjela, vladika Joanikije kaže:

“Biranje patrijarha je saborni, crkveni i svetoduhovski čin od svenarodnog značaja. Svaki učesnik tog događaja treba da slijedi volju Božiju, te da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi. Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savjetuju, neizbježno je da bude i različitih mišljenja u vezi arhijereja za koje se treba opredjeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi donijeti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo.

Kad ima dobre volje, a ne sumnjam da će je biti, neće biti problem da, uz poštovanje propisane procedure, izaberemo trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha. I po ovome se vidi da naš zakon unaprijed uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima.

Kad dobi jemo trojicu kandidata možemo reći da smo sa naše ljudske strane dali sve od sebe. Poslije se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božiju koja će apostolskim žrebom projaviti novog patrijarha. Cio ovaj proces od početka do kraja prožima se sa bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu čime se svjedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božije i ljudske volje”, naveo je.

Upitan da odgovori u kojoj mjeri politika može da ima uticaj na izbor budućeg patrijarha, vladika Joanikije dodaje da se o tome u mnogim medijima poslednjih dana opširno piše.

“Šta se god piše i govori mislim da će svi arhijereji odlučivati po svojoj savjesti gledajući da ugode Bogu i svojoj Crkvi. Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg Sabora ne znam, ali vjerujem da će saborni um arhijereja prosvijetljen blagodaću Svetoga Duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha”, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) na kome će biti izabran novi patrijarh biće održan sjutra, 18. februara, i trajaće sve dok ne bude izabran patrijarh. Konačna odluka o tome gdje će Sabor biti održan zavisi od epidemiološke situacije.

Analitičari vjeruju da će novi patrijarh biti izabran istog dana, te da je jedan od glavnih kandidata upravo Joanikije iako se poslednjih dana našao na meti pojedinih tabloida u regionu.

Novi patrijarh biće izabran nakon tri mjeseca od smrti patrijarha Irineja. U narednom periodu se očekuje i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još