Specijalno državno tužilaštvo optužilo 19 osoba za šverc droge

 Specijalno državno tužilaštvo optužilo 19 osoba za šverc droge

Izvor: Shutterstock Opis: Ilustracija

Specijalno državno tužilaštvo optužilo je devetnaest osoba iz Bara, Ulcinja, Cetinja i Nikšića i Podgorice za međunarodni šverca narkotika, piše Dan.

Optužnicom koju je protiv njih podigla specijalni tužilac Mira Samardžić obuhvaćeni su Samir G. Ustabećir, Ilir G. Ljamović, Marko B. Rudović, Davor M. Klikovac, Bojan T. Ivanović, Aleksa V. Mićković, Igor Č. Kovačević, Danilo D. Dragojević, Stevo M. Đakonović, Dalibor D. Marković, Esad M.Nimanbegović, Predrag A. Krstev, Ivan P. Perović, Rajko G. Kovač, Petar T. Deretić, Boško P. Perović, Radoje Ž. Petrović i Tamara D. Perović.

U optužnici, čija je kontrola zakazana za 26. jul nalazi se i iskaz A.K. koji je dobio status svjedoka saradnika.

Otkrivanje i hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe u medijima se dovodilo u vezu sa bivšim šefom ulcinjske policije Rudolfom Elezovićem.

Elezović je nestao 20. maja, a njegovo tijelo pronađeno 10. juna ove godine, u rijeci sa ranom od metka u slepoočnici. Obdukcijom je u tijelu Elezovića pronađen metak, a da li se rad i o ubistvu ili samoubistvuutvrdiće istraga. Policija nije na licu mjesta pronašla i oružje iz kojeg je pucano.

Funkciju šefa policije Elezović je obavljao skoro šest godina sve do 2014. godine kada ga je zamijenio Sead Đozović.

Prethodno je Elezović nekoliko godina obavljao poslove na rukovodećim mjestima u OB Ulcinj. Rukovodio je brojnim akcijama protiv kriminalaca koji su pokušavali preko granice da švercuju drogu.

Dobro obaviješteni izvori navode da je sve što je radio Elezović dokumentovano u službenim zabilješkama i izvještajima.

Još jedna od čudnih okolnosti u ovom slučaju je pokušaj uništavanja hangara svjedoka saradnika u Ulcinju, ubrzo nakon nestanka Elezovića, kada su zapaljena četiri glisera kojima je, kako tvrde istražitelji, prevozio drogu krijući se iza legalnog biznisa.

Ova kriminalna grupa je uhapšena u februaru nakon desetomjesečnog praćenja i prikupljanja operativnih podataka. Crnogorski istražitelji su prilikom realizacije ove akcije imali pomoć međunarodnih partnera, a presijecanjem krijumčarskih ruta, u 11 pojedinačnih zaplena pronađeno je i oduzeto pola tone marihuane.

Ista grupa se tereti i za krijumčarenje dvije i po tone marihuane.

U ovom predmetu tužilaštvo ima svjedoka saradnika, koji je detaljno ispričao kako je funkcionisala kriminalna grupa te da su tačni navodi naredbe o sprovođenju istrage i da su sva ova lica učestvovala u poslu sa drogom.

Navodno je ispričao da je Dragan Gajić iz BiH koji je kontaktirao sa Samirom Ustabećirom bio organizator posla. On je kazao da nikada nije vidio Gajića koji je drogu nabavljao u Albaniji preko nekih ljudi gdje bi je on i Ilir Ljamović pakovali u auta i slali za Podgoricu, nakon čega je Samir kontaktirao sa Mir Brulijem koji bi tu drogu doveo do Bojane gdje bi je Samir gliserom preuzimao i donosio u Ulcinj.

Tvrdio je da je sva roba išla za Romea (Gajića), a uzimali su je od Mir Brulija, a radilo se o količinama od 23 kg, 70 kg, 50 kg, i 60 kg i više.

“Davor Klikovac je bio uključen u ove aktivnosti prva dva tri mjeseca i poslije se nije uključivao, ali je njegova uloga bila da pomogne, proprati robu i vidi ima li policije, da pribavlja sim kartice za komunikacije”, tvrdio je svjedok saradnik.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još