Sputnjik stvara dugoročni imunitet kod 90 odsto vakcinisanih

 Sputnjik stvara dugoročni imunitet kod 90 odsto vakcinisanih

Izvor: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV

Istraživanja u Argentinskom državnom savjetu za naučna i tehnološka pitanja su pokazala da se nakon vakcinisanja Sputnjikom V kod 90 odsto ljudi stvara dugoročni imunitet, saopštio je danas Ruski direktni investicioni fond (RDIF) citirajući izvještaj objavljen u “La Nasionu”.

“Nova argentinska studija pokazuje da se ćelijski imunitet, koji obezbjeđuje dugoročnu zaštitu protiv kovida 19, formira kod 90 odsto vakcinisanih nakon imunizacije Sputnjikom”, naveo je RDIF, a prenio TAS S.

Ministar zdravlja provincije Buenos Ajres Danijel Golan za “La Nasion” je rekao da kada T-ćelije ponovo sretnu virus, brzo stvaraju antitijela i “ćelije ubice” koje uništavaju virus.

“Značajan odgovor T-ćelija pokazuje da zaštita ostaje duže vrijeme. Ostaju memorijski limfociti koji bilježe korona virus i pamte ga”, izjavio je on.

Do danas Sputnjik V je odobren za upotrebu u 67 zemalja, u kojima živi 3,5 milijardi ljudi.

TAS S zaključuje da podaci koji su prikupljeni iz nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, Bahrein, Mađarsku, Meksiko i druge, pokazuju da je Sputnjik jedna od najbezbjednijih i najefikasnijih vakcina protiv korona virusa.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još