Srzentić izabrana među 40 mladih lidera i liderki u Evropi

 Srzentić izabrana među 40 mladih lidera i liderki u Evropi

Foto: MJUDDM

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, izabrana je među 40 mladih lidera i liderki organizacije Prijatelji Evrope (Friends of Europe), saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Kako se navodi u saopštenju, Srzentić je kazala da je počastvovana i privilegovana što je od strane organizacije “Friends of Europe” u okviru projekta “Mladi lideri Evrope” izabrana da bude dio nove generacije 40 lidera mlađih od 40 godina, zajedno sa nekima od najuticajnih ličnosti koji pokreću Evropu naprijed. 

– Srećna sam što ću udružiti snage sa svojim kolegama i doprinijeti izgradnji bolje evropske budućnosti. Drago mi je što je i ove godine, organizacija “Friends of Europe” odabrala i okupila različite lidere, pokretače promjena, koji dolaze iz brojnih zemalja i raznolikih zanimanja, počev od ministara iz brojnih evropskih zemalja, gradonačelnika evropskih gradova, istaknutih umjetnika, preduzetnika, biznismena, tehnologa, naučnika, aktivista, novinara, umjetnika i vrhunskih sportista – poruka je Srzentić.

Vjeruje da će, svi zajedno, generisati ideje i pokrenuti akcije u nekima od ključnih oblasti za cijelu Evropu poput zelene i digitalne transformacije, jačanja demokratije i izgradnje pravednije, naprednije, održivije, raznovrsnije i inkluzivnije Evrope. 

“Friends od Europe” je neprofitna “think tank” organizacija osnovana 1999. godine u Briselu, a njen tim čine brojni sadašnji i bivši predsjednici i predstavnici Evropske komisije i parlamenta, evropski predsjednici država i premijeri, uključujući Robertu Metsolu, Patricka Coxa, Hermana Van Rompuya, Miroslava Lajčaka, Jean-Claudea Junckera i brojne druge. 

Svake godine ova organizacija u kviru projekta “Mladi lideri Evrope” (European Young Leaders) bira 40 lidera mlađih od 40 godina koji su svojim radom i profesionalnim uspjesima dali pozitivan uticaj u Evropi u različitim oblastima uključujući: politiku, biznis, nauku, kulturu, sport i medije sa ciljem da udruženo dalje stvaraju promjene i grade bolju Evropu za sve.

Cilj programa „Mladi lideri Evrope“ je promocija evropskog identiteta angažovanjem najperspektivnijih telaneta koji će oblikovati budućnost Evrope. 

– Njihova strast, različitost pozadina iz kojih dolaze i mišljenja, kao i njihovo inovativno razmišljanje zajedno stvaraju pravu formulu za generisanje svježih ideja za izgradnju Evrope koja više razmišlja o budućnosti – navodi se u opisu programa.

Program funkcioniše kao forum za one koji su se već etablirali na čelu svojih profesija da se sastanu, razgovaraju i sarađuju sa kolegama iz drugih oblasti. 

Kandidati koji se biraju moraju da imaju između 30 i 40 godina, da su već prepoznati u svom radu i posvećeni javnom interesu. Program je ranije bio otvoren isključivo za državljane zemalja Evropske unije, ali od 2020. godine uključuje i stanovnike Balkana. 

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još