Stanković: Izmjena zakona samo zbog smjene Katnića; Abazović: Ni protiv koga personalno

 Stanković: Izmjena zakona samo zbog smjene Katnića; Abazović: Ni protiv koga personalno

izvor rtcg

Počela je javna rasprava o tužilačkim zakonima u staroj zgradi Vlade. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se došlo do solucije koja bi mogla da bude dobra početna osnova.

“Vjerujem da ćemo na kraju dobiti najbolje zakonsko rešenje. Rješenja nijesu uperena protiv nikoga personalno. Niko pojedinačno ne može da bude iznad nacionalnih i državnih interesa Crne Gore”, kazao je Abazović.

Navodi da se odustalo promjene Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

“Našli smo politički konsenzus i dogovor. Rješenje nije suprotno sa VK”, kaže Abazović, prenosi Antena.

Abazović smatra da je ovo zakonsko rješenje od suštinskog značaja za naš dalji integracioni put.

Stanković: Nacrt neprihvatljiv, otvara vrata političkom uticaju

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković smatra da se nastavilo njihovo, kako je kazao, kontinuirano ignorisanje.

“Poziv smo dobili u petak nakon radnog vremena. Smatra da predložene izmjene nijesu korisna. Ovakva rešenja su za nas neprihvatljiva, ona su pod političkim uticajem”, kazao je Stanković.

Stanković kaže da se pozivu odazvao iz, kako je rekao, čiste kurtoazije.

Potpredsjednik Vlade objašnjava da se novim nacrtom mijenjaju kriterijumi izbora za Tužilački savjet.

Kaže da Tužilački savjet morati da ispunjava više nego dosadašnji, pa je, kako navodi i to razlog da se u razumnom roku taj mandat završi na pristojan i dostojanstven način. Abazović smatra da živimo u pravnim ruševinam.

Stanković kaže da predviđeni Nacrt otvara vrata političkom uticaju.

“Biranje uglednih pravnika u Tužilački savjet prostom većinom otvara vrata politčkom uticaju”, kazao je Stanković.

Prema mišljenju Stankovića Član 7 Nacrta zakona o izmjenama i dopuna zakona o državnom tužilaštvu je napravljen isključivo da bi se sa mjesta Glavnog specijalnog tužioca uklonio Katnić.

Naime, članom 104 predviđeno je da rukovodiocu državnog tužilaštva prestaje funkcija rukovodioca u sljedećim slučajevima:

– istekom mandata, sticanjem uslova za penziju, kada to sam zatraži, ukidanjem ili spajanjem državnih tužilaštava, prestankom tužilačke funkcije i razrješenjem.

Predstavnik Građanske alijanse Zoran Vujičić smatra da pojedini članovi zakona nijesu u skladu sa preporukama VK kada je posrijedi politički uticaju na tužilaštvo.

Naglašava da su izmjene urađene na način da je Vrhovnog državnog tužioca moguće postaviti u skladu sa voljom aktuelne političke većine, odnosno po volji
neke naredne političke većine.

Podsjetimo, Vlada organizuje otvorenu debatu na temu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, na kojem će se razmotriti radna verzija Nacrta sve u cilju dobijanja konkretnih prijedloga i unaprjeđenja radnog teksta, navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, učesnici debate biće predstavnici civilnog sektora, ambasadori Kvinte i predstavnici Državnog tužilaštva.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još