Stari grad prepušten zubu vremena

 Stari grad prepušten zubu vremena

STARI GRAD

Zbog maćehinskog odnosa institucija, ulcinjski Stari grad, uprkos brojnim potencijalima, potpuno je nevalorizovan, smatra predsjednik Udruženja prijatelja Starog grada Ismet Karamanaga, koji je I poznati turistički vodič.

Restorana ne nedostaje, tu su i dvori Balšića i palata Venecija, kao i muzej bogate istorije, sadržaja i eksponata.

Ali ono što ne nedostaje su brojni problemi. “ Prva kiša i nevrijeme, prouzrokuju brojne probleme. Nestaje internet, nemamo ni televizijskog signala, kao u kamenom dobu, iako je ovaj prostor biser Jadrana”, istakao je Karamanaga.

Ismet Karamanaga

Glavni problem je infrastruktura, kaže on, koja je zadnji put rađena neposredno poslije zemljotresa 1979. godine.

I tada, kako tvrdi, nije sve urađeno kako treba.

„ Kaldrmu su i tada radili od starog kamena porušenih kuća.  Infrastruktura je u očajnom stanju, još uvijek nam vise ruševine od zemljotresa. Zamislite kakva je situacija, kada mi još od tada trpimo posljedice. Još ima porušenih kuća“, istakao je Karamanaga.

 Davne 1982.godine,podsjeća on rađena je infrastruktura.  Pare su tad za Stari grad bile odvojene, al nikada, tvrdi on, nijesu stigle.

STARI GRAD VIŠE NE TRPI ODLAGANJA

„ Sve ovo što se dešava je sramno, a Stari grad više ne trpi odlaganja“, kazao je Karamanaga. On ističe da bez ulaganja Opštine, nema razvoja Starog grada. Ovaj prostor, navodi on, jeste pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika, ali gospoda ne dolaze. Možda ih treba podsjetiti da ovaj Stari grad čuva tradiciju staru 2.500 godina“, rekao je Karamanaga.

PREDVIĐENA REKONSTRUKCIJA,ALI NIKAKO DA KRENE

Foto Portal Ulcinj

Ogromna tabla Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu sredine nagovještava da je u planu sanacija i rekonstrukcija saobraćajnica u urbanoj cjelini Starog grada. Na tabli je između ostalog istaknuto, da su radovi trebali da počnu 1.novembra, a završeni u martu naredne godine. Niti su radovi počeli, niti opštinski sekretar za Komunalne djelatnosti Mustafa Gorana odgovara na pozive.

Starograđani izgleda isto ne mogu dobiti odgovor zašto radovi ne počinju, pa su na tabli ostavili i poruku sa molbom da ih informišu kada će početi planirana sanacija.

Karamanaga, kojeg zovu i gradonačelnikom Starog grada, kaže da oni više ništa nikom ne vjeruju.

„ Više puta su najavljivali tu rekonstrukciju i odlagali. Neka nama daju novac, našem Udruženju, mi ćemo završtiti sve predviđeno“, poručuje Karamanaga.

Nedovršeni hotel kao avet u srcu Starog grada

Ono što bode oči, ističe Karamanaga, svakog posjetioca je i nedovršeni hotel, u srcu Starog grada, koji više od decenije stoji tu kao kakva avet. Kaže da turisti ostaju zgranuti nad takvim prizor, gledaju i ne vjeruju.

 „ Hotel se gradio nekoliko godina. Nisam imao ništa protiv da se izgradi hotel, koji bi se adaptirao ambijentu. Ali, gradnja je stala već duži period. Mi ga ne možemo srušiti, mi nismo rušitelji. Investitori kada su počeli izgradnju imali su sva odabrenja, imali su megalomanske planove“, kazao je Karamanaga, dodavši da je nedovršeni hotel potpuno narušio izgled gradskih bedema, jer ne liči ni na šta.

„ Molim vlasnika, republičke organe i opštinu, da urade nešto. Ili nek dovrše započetu gradnju hotela, protiv koje nemamo ništa, ili neka ga uklone“, istakao je Karamanaga.

Jadno je i čemerno, nastavlja Karamanaga. „ Oronulo i tužno. Tužni smo svi mi. Koliko već čekamo da Stari grad uđe pod zaštitu UNESCO-a, ali uzalud“, kazao je Karamanaga.

Pročitajte još