Starograđani nijesu zadovoljni dinamikom rekonstrukcije kaldrme

 Starograđani nijesu zadovoljni dinamikom rekonstrukcije kaldrme

foto Selver Vukovic opis Stari grad

Predsjednik Udruženja prijeatelja Starog grada Ismet Karamanaga apelovao je na predsjednika Opštine Ljora Nrekića da preduzme neophodne mjere, kako bi se ubrzala rekonstrukcija kaldrme u Starom gradu, koja je u toku.

foto privatna arhiva

“ Po našem mišljenju, radovi ne idu željenom dinamikom. Trebali bi biti završeni do aprila, međutim na način kako to investitori i izvođači rade, sumnjamo da će se završiti do početka turističke sezone”, istakao je Karamanaga.

On podsjeća, da su svi građani Starog grada zavisni od turističke sezone. Isto tako podsjeća da u Starom gradu postoji veliki broj kreveta u luksuznim apartmanima, te nekoliko vrhunskih ugostiteljskih objekata, veliki Muzejski kompleks, gradske zidine, Slavni trg, te mnoge znamenitosti koji su na meti turista iz zemlje i iz inostranstva.

“ Naravno, tu smo i mi, oko 150 žitelja Starog grada, koji danonoćno do svojih kuća moraju prolaziti kroz raskopane ulice”, kazao je Karamanaga.

On ujedno apeluje na Nrekića da kod kompetentnih državnih i opštinskih organa utiče na sanaciju urušenog dijela zidina sa južne strane Starog grada. On ukazuje da postoji opasnost od daljeg urušavanja, te da je zbog toga potrebna hitna sanacija.

“ Na samom kraju molimo predsjednika Opštine oko angažovanja za sudbinu nedovršnog objekta, koji se nalazi na tom dijelu i koji je devastirao postojeći ambijent kula i revelina u Starom gradu. Molimo predsjednika da stupi u kontakt sa vlasnicima i nadležnim institucijama, kako bi se objekat ili uklonio ili priveo zamišljenoj namjeni. Kako on danas izgleda predstavlja ruglo koji svakim danom sve više i više baca u sjenku našu istoriju više od 2.500 godina staru. Već 15-tak godina on narušava postojeći ambijent Starog grada”, naglasio je Karamanaga.

Bez obzira, kako kaže na COVID19, koji nas više od godinu dana čvrsto drži u svojim kandžama, očekuju i nadaju se jednoj boljoj turističkoj sezoni.

“ Nastojanja da se ovi problemi riješe će dati veliki doprinos boljoj sezoni i boljem kvalitetu života”, poručio je Karamanaga.

On je Nrekiću uputio I pismo, u kom su navedeni svi problemi I očekivanja Starograđana.

Pročitajte još