Stepen obolijevanja od korone 15 odsto niži

 Stepen obolijevanja od korone 15 odsto niži

foto FOS media

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović kazao je da je u posljednjih 14 dana stepen obolijevanja od virusa korona niži 15 odsto u odnosu na prethodni period. Istakao je da se može primijetiti poboljšanje kada je riječ o broju inficiranih, ali da je situacija i dalje ozbiljna. Dodao je da svako okupljanje za sobom nosi rizik od širenja virusa, piše RTCG.

Trenutne mjere, kako je kazao gostujući u Jutarnjem programu TVCG, nijesu mnogo drugačije od mjera koje su bile na snazi prije njih.

“To je set mjera, gdje ima restriktivnih mjera i ustupaka. Ono što mogu da kažem je da se u posljednjoj sedmici može primijetiti blago poboljšanje iako je situacija i dalje vrlo složena.  Kada poredite broj oboljelih iz dana u dan , pa primjer u posljednje dvije sedmice, kada uporedimo posljednjih 14 dana i 14 dana prije toga, ipak se može primijetiti poboljšanje. Ta stopa je oko 15 odsto niža nego u posljednjoj nedjelji ili u prvoj polovini decembra”,kazao je Joksimović.

Situacija je, kako je rekao, i dalje vrlo ozbiljna, ali imamo neke pokazatelje koji govore da je došlo do stabilizovanja I blagog poboljšanja.

“Ipak, ne možemo biti zadovoljni jer je broj oboljelih na dnevnom nivou, kao I broj umrlih veoma visok”, kazao je on.

Ističe da u IJZ-u nijesu bili za potpuno zaključavanje, ali jesu za jedan set restriktivnijih mjera dodatno.

“Na kraju je usvojen jedan set mjera koje jesu restriktivne, određeni dio nije usvojen. Međutim, moram da kažem da su I ove mjere dobre ako se poštuju”, kazao je Joksimović.

Govoreći o vjerskim okupljanjima, kazao je da je epidemiolozima nevažno kako se koji skup zove i da je miješanje ljudi epidemiološki rizik.

“Da li nešto u određenom momentu ima prednost, da li se neko osjeća više ili manje zakinutim to je sasvim druga stvar. Kontrolni mehanizam je sasvim druga stvar”, kazao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još