Štetno je odgađati formiranje manjinske vlade zbog sitnih partijskih interesa

 Štetno je odgađati formiranje manjinske vlade zbog sitnih partijskih interesa

izvor Pobjeda

Manjinska vlada već je trebalo da bude formirana, s obzirom na ukupnu situaciju i u državi i u svijetu. Krajnje je neumjesno, degutantno, pa već i sa štetnim posljedicama, da se taj proces odgađa da bi se postigli neki sitni partijski interesi. Krajnje je vrijeme da se ova saga okonča. Ako ne, što se nas tiče, idemo na izbore. Ko želi tehničku vladu, neka je formira bez nas. Mi u vladi sa Demokratskim frontom biti nećemo – poručio je u intervjuu Pobjedi Fatmir Đeka, predsjednik Demokratske partije i poslanik Albanske koalicije.

Đeka je, komentarišući snimak o navodnoj kupovini glasova na kojem je on jedan od aktera, pozvao da se „što prije i do kraja utvrdi ko je zloupotrijebio Damira Asovića, kome je on dao nekakav snimak i ko ga je potom montirao i distribuirao“. Đeka je ponovio da je u pitanju klasična montaža.

POBJEDA: Vi kažete da je u pitanju montaža, ali, kako je Pobjeda objavila, Damir Asović, koji je identifikovan kao osoba koja je sačinila snimak, pred tužiocem, iako je negirao da je snimak potekao od njega, nije sporio da je imao kontakte sa osobama koje se u njemu pojavljuju. Kako to komentarišete?

ĐEKA: Ono što smo tvrdili, pokazalo se. U pitanju je klasična montaža, a ne nikakva kupovina glasova, u susret izborima koji su u srijedu ponovljeni na jednom biračkom mjestu. Da su se ti manipulanti opasno preigrali dokazuje bijedan pokušaj da u sve uvuku mandatara Dritana Abazovića, koordinatora svih službi bezbjednosti. To je bio fukarski atak ne samo na njegovu čast i ugled kao čovjeka i političara, već mučki napad na jednog od najviših državnih funkcionera. Zato je tako važno, što prije i do kraja, utvrditi ko je zloupotrijebio Damira Asovića, kome je on dao nekakav snimak i ko ga je potom montirao i distribuirao. Vrijedi ponavljati da je taj nesrećni lik bio kandidat za odbornika jedne koalicije, što smo mi, naravno, znali. A on sada čak tvrdi da nije snimao!? Potpuna smijurija.

POBJEDA: Nakon ponovljenih izbora na biračkom mjestu 5 u Ulcinju, raspored snaga u lokalnom parlamentu ostao je isti kao i poslije izbora 27. marta. DPS najavljuje formiranje vlasti sa prirodnim koalicionim partnerima. Jeste li Vi pokrenuli neke pregovore i sa kim, ili ste spremni da budete opozicija u tom gradu?

ĐEKA: Naravno, bili bismo opozicija sa zadovoljstvom. Neka to urade DPS i oni koje on okupi. Ko im brani? Ali kako je Ulcinj u krajnje nezavidnoj situaciji, najnerazvijenija opština na Primorju, sa najmanjom prosječnom zaradom, učinićemo ono što je u našoj moći da mi, ipak, budemo dio vlasti. Ponavljam, ne zato što nam je do nje stalo, nego što smo sigurni da je uz naš program i energiju koju je podstakla naša koalicija, a koja je osvojila 43 odsto glasova, to želja građana Ulcinja.

Stoga smo prethodnih dana obavili neke neformalne razgovore. Javnost će svakako o tome biti obaviještena kada bude vrijeme za to.

POBJEDA: Već suviše dugo traju pregovori o manjinskoj vladi. Iz opozicije pozivaju Abazovića da vrati mandat, ako ne bude dogovora. Šta Vi mislite o tome, je li izgubljeno vrijeme, šta se dešava sa pregovorima o manjinskoj vladi? Kad očekujete da bi ona mogla biti formirana?

ĐEKA: Ona je već trebalo biti formirana s obzirom na ukupnu situaciju i u državi i u svijetu. Krajnje je neumjesno, degutantno, pa već i sa štetnim posljedicama, da se taj proces odgađa da bi se postigli neki sitni partijski interesi. Ne shvatajući da upravo otaljavanjem i sitničarenjem, najviše štete čini državnim interesima.

Stoga mislim da je krajnje vrijeme da se ova saga okonča. Ako ne, što se nas tiče, idemo na izbore. Ko želi tehničku vladu, neka je formira bez nas. Mi u vladi sa Demokratskim frontom biti nećemo.

POBJEDA: Može li vlada sa SNP-om biti proevropska, s obzirom na poznate stavove te partije o Srebrenici, agresiji Rusije na Ukrajinu, NATO-u?

ĐEKA: Sa SNP-om smo sredinom decembra sklopili Memorandum i naša saradnja je veoma korektna i dobra. Mislim da su oni razumjeli da u nama takođe imaju korektne partnere koji žele da ovu zemlju i naše društvo mijenjaju nabolje. U tom smjeru, svi trebamo da se mijenjamo, ka boljem, prosperitetnijem, da zajedno radimo za našu malu zajednicu.

Ako smo, u većem interesu, 1997. godine išli sa onakvim DPS-om, možemo 2022. sa ovakvim SNP-om.

POBJEDA: Na predizbornoj konvenciji u Ulcinju predstavljeni ste kao ministar za manjinska i ljudska prava. Hoćete li zauzeti to ministarsko mjesto?

ĐEKA: Biće tako ako odredi mandatar. Ja sam tu da mu pomognem svim svojim kapacitetima, na kojem se god mjestu nalazio, pa bilo to i kao predsjednik Demokratske partije na čijem sam čelu.

Već gotovo 20 godina sam na raznim funkcijama. One dođu i prođu, a jedino je važno da se, bar malo, stvari od opšteg značaja poguraju naprijed.

Građani ne smiju biti taoci opstrukcije

POBJEDA: Kako će Skupština izaći iz blokade, s obzirom na to da potpredsjednik parlamenta Bulajić odbija da zakaže sjednicu? Jeste li blizu rješenja, imate li informaciju hoće li Ervin Ibrahimović to učiniti?

ĐEKA: Uvjeren sam da će, kada mandatar zatraži održavanje sjednice Skupštine, potpredsjednik Bulajić to biti dužan da uradi. Ionako smo kao institucija već u crvenoj zoni, jer zbog neodržavanja sjednica trpe građani, privreda, cijela zemlja.

Svi oni nipošto ne smiju biti taoci politike opstrukcije i destrukcije. Zadatak svih nas je da se to, već sada nepodnošljivo stanje, na ovaj ili onaj, naravno demokratski način, okonča.

izvor Pobjeda

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još