Stiglo preko 200 000 kineskih vakcina, počinje masovna vakcinacija

 Stiglo preko 200 000 kineskih vakcina, počinje masovna vakcinacija

izvor Ministarstvo zdravlja

Kontingent od preko 200 hiljada doza kineskih vakcina Sinofarm stigao je danas u Crnu Goru. Vakcine su nabavljene nakon direktnih bilateralnih pregovora između vlada Crne Gore i NR Kine.

U ime Vlade Crne Gore na Aerodromu Podgorica isporuku Sinofarmovih vakcina dočekali su ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, dok je predstavnici zemlje proizvođača vakcina bili Liu Đin, izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori i Kayden Liang, iz predstavništva Sinofarma u Srbiji.

foto: Ministarstvo zdravlja

Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Crnu Goru stigao veliki kontingent kineskih vakcina, ministarka Borovinić Bojović se zahvalila NR Kini na izuzetnoj sardanji i tradicionalno dobrim odnosima, koji su rezultirali ovako velikom isporukom.

”Obavještavam crnogorsku javnost da je danas u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina. 201 200 Sinofarm vakcina upravo je stiglo na crnogorski aerodrom, čime su se apsolutno stekli uslovi za započinjanje masovne vakcinacije. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane i građanke Crne Gore da se odazovu na vakcinaciju i da budu apsolutno sigurni da je vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna”, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

”Takođe, koristim ovu priliku da se u svoje lično ime, u ime premijera Vlade, gospodina Krivokapića, zahvalim gospodinu ambasadoru, njegovoj ekselenciji, građanima i građankama države Kine, Vladi i premijeru države Kine, što su nam omogućili započinjanje masovne vakcinacije u ovom ovako važnom trenutku. Ovaj događaj još jedna je potvrda tradicionalno dobrih, prijateljskih i iskrenih odnosa između država Kine i Crne Gore”, kazala je dr Borovinić Bojović.

foto: Ministarstvo zdravlja

Ona je podsjetila da je Crna Gora u prethodnom periodu od države Kine dobila donaciju od 30 000 vakcina, koje su, takođe, u tom trenutku, bile od veoma velikog značaja.

Ministarka zdravlja je ponovo naglasila da je poštovanje, epidemioloških mjera, preduslov kvalitetne i dobre vakcinacije i da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme, te zamolila građane da ispoštuju taj period i posebno obrate pažnju na epidemiološke mjere u vulnerabilnom, osjetljivom periodu vakcinacije. Ona je najavila početak masovne vakcinacije i apelovala na građane da se odazovu pozivu za vakcinaciju i prime vakcinu protiv COVID-19.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Lju Đin kazao je kako je saradnja dvije zemlje tokom perioda pandemije pokazala tradicionalnu naklonjenost Kine crnogorskom narodu i pohvalio napore zdravstvenih radnika u borbi protiv COVID19 .

”Vjerujem da će kineska vakcina pomoći Crnoj Gori da što prije pobijedi u borbi protiv pandemije i da što prije zajedno otvorimo novo poglavlje svog života i rada”, poručio je kineski ambasador, naglašavajući da su kineska i crnogorska vlada dogovorile nabavku potrebnih količina kineskih vakcina za našu zemlju.

”Veliko mi je zadovoljstvo što smo ja i ministarka zdravlja ponovo dočekali dolazak vakcina Sinofarm protiv COVID19. Današnja vakcina, koju je kupila crnogorska strana i one vakcina koje je kineska strana donirala prije dva mjeseca, nosile su sa sobom duboko prijateljstvo kineskog naroda prema narodu Crne Gore i pokazale tradicionalne prijateljske odnose naše dvije države i ispunile obećanje Kine da će kineska vakcina postati globalni javni proizvod”, istakao je kineski ambasador.

foto: Ministarstvo zdravlja

On je pozvao međunarodne partnere na zajedništvo i sradnju, koja je, kako je kazao, ključna u borbi protiv pandemije.

”Istovremeno dolazi i turistička sezona koja je veoma važna za ekonomski oporavak Crne Gore. Nadamo se da će današnja vakcina Crnoj Gori biti od velike koristi i apelujemo i na druge međunarodne strane da pruže pomoć Crnoj Gori. Međunarodna zajednica dijeli zajedničku budućnost. Bez međunarodne saradnje nećemo pobijediti u borbi protiv pandemije”, poručio je kineski ambasador.

Ministarka zdravlja i kineski ambasador potvrdili su nastavak dobrih praksi u saradnji protiv globalne pošasti, ali i na svim drugim nivoima, posebno uvažavajući tradicionalno dobre i prijateljeske odnose Kine i Crne Gore.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još