Stručnjaci SZO: Treća doza vakcine protiv kovida nije opravdana

 Stručnjaci SZO: Treća doza vakcine protiv kovida nije opravdana

izvor Pixabay

Primjena dodatnih doza vakcina protiv kovida-19 kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i američke agencije za ljekove (FDA).

„Vakcine, kojih ima u ograničenoj količini, spasiće najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika kovida i koje još nisu vakcinisane“, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu „The Lancet“.

„Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog vakcinisanja cijele populacije, kod koje je efikasnost protiv teških oblika i dalje visoka“, nastavlja ta grupa međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka iz SZO i FDA i nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava, prenose agencije Hina i AFP.

U zemljama poput Francuske, počela je vakcinacija trećom dozom za pojedine kategorije stanovništva, one najstarije, i to šest mjeseci nakon vakcinacije i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom efikasnosti vakcina protiv delta soja, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon vakcinacije. SAD pokreću kampanju dodatnog vakcinisanja 20. septembra, počevši od najstarijih.

Ali SZO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije naučno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavio „The Lancet“ smatraju da, i ako se nivo antitijela vremenom smanjuje kod vakcinisanih, to ne znači da su vakcine manje efikasne protiv teških oblika oboljenja.

Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, ćelijski imunitet, koji je teže mjerljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih vakcina posebno osmišljenih za rezistentne sojeve koji bi u budućnosti mogli da se pojave, umjesto primjene dodatnih doza postojećih vakcina.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još