Stručno osposobljavanje za još 3.258 visokoškolaca

 Stručno osposobljavanje za još 3.258 visokoškolaca

ilustracija

U devetom ciklusu Programa stručnog osposobljavanja učestvovaće 3.258 visokoškolaca, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

“Nakon dva kruga povezivanja poslodavaca i korisnika Programa stručnog osposobljavanja, ukupno 3.258 visokoškolaca je dobilo priliku da se stručno osposobljava kod nekog od izabranih poslodavaca”, navodi se u saopštenju.

Kao i prethodnih godina, kako su kazali, 65% oglašenih mjesta je bilo u privatnom sektoru, a 35% u javnom sektoru.

“Stručno osposobljavanje korisnika počinje 15. januara 2021. godine, traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem”, podsjećaju iz tog vladinog resora.

Napominju da su poslodavci dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će, kako dodaju, stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja.

“Cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, navode iz ministarstva.

Ističu da se program pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50% korisnika Programa nastavilo radni angažman, što kako su kazali, nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Poreskom upravom, a koja se odnosi na prethodne godine realizacije Programa, oko 50% korisnika Programa je nastavilo radni angažman”, zaključuju iz Ministarstva prosvjete

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još