Svaki osmi građanin Crne Gore imao koronu

 Svaki osmi građanin Crne Gore imao koronu

Izvor: Pixabay

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), od početka epidemije u Crnoj Gori koronom su bila zaražena 86.782 građanina, odnosno gotovo svaki osmi, piše Dan.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Marija Božović istakla je u razgovoru za Dan da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno teška i složena.

“Svakodnevni brojevi novooboljelih, ali i umrlih na to upućuju, te je neophodno podići svijest koliko je važno poštovati mjere i da je to u interesu svih nas. Dakle, mi iz Instituta za javno zdravlje smo više puta istakli da je rješavanje epidemije moguće jedino udruženim snagama kroz adekvatan zajednički odgovor građana, zdravstvenog sistema i ostalih nadležnih službi”, poručuje Božovićeva.

Prema njenim riječima, proces imunizacije je usklađen sa brojem dostupnih doza, te da ne raspolaže podacima koliko ljudi čeka na vakcinu.

“Svakoj opštini se distribuira određena količina doza spram procijenjene veličine populacije prioritetnih grupa. Očekujemo da će pristizanjem novih doza u narednom periodu taj proces teći kontinuirano, sa povećanim brojem punktova i obučenih timova za vakcinaciju”, navodi Božovićeva.

Kada je riječ o rizičnim grupama i broju oboljelih, hospitalizovanih ili vakcinisanih, Božović ističe da se ovakvi podaci dobijaju nakon određenog vremena, i to isključivo istraživanjem u sklopu epidemioloških studija, te da će ovakvi podaci biti dostupni kada budemo imali čvrste naučne dokaze u vidu jedne ili čak više sprovedenih studija na tu temu.

U bjelopoljskom Dnevnom centru Tisa juče je počela vakcinacija najstarijih građana. Kako je kazao direktor Doma zdravlja Miloš Šaponjić, za vakcinaciju se prijavilo oko 156 građana, a uz pomoć mobilnih medicinskih timova vakcinisaće i njih 54 koji će biti imunizovani u kućnim uslovima.

“U prvom krugu dobili smo 210 „Sputnjik V” vakcina koje su bile predviđene za zdravstvene radnike, od tog broja ostalo je oko pedeset doza sa kojima smo vakcinisali stariju grupu građana preko 80 godina. Danas je krenula vakcinacija sa Sinofarmovom vakcinom, takođe starije grupe građana. Dobili smo 699 doza Sinofarm vakcina ali se nova isporuka čeka tokom naredne nedjelje”, kazao je Šaponjić.

Doktor Šaponjić kaže da se za sada za vakcinaciju prijavilo oko 2.200 građana.

Građani koji su se vakcinisali među prvima rekli su novinarima da „nisu imali dilemu”, jer vjeruju medicini i da smatraju da je vakcina najbolji način da se zaštite od Kovida-19. Među prvim pacijentima vakcinisala se i Bjelopoljka Beba Šćepanović.

“Za vakcinaciju me prijavio sin i nadam se da će ovo pomoći u zaustavljanju širenja zaraze”, kazala je ona.

U Tivtu drugi krug vakcinacije

Drugi krug vakcinacije protiv virusa korona u Domu zdravlja Tivat nastavljen je juče, kazala je viša medicinska sestra Tanja Janović.

“Nastavili smo vakcinisanje populacije osoba starijih od 80 godina. Do sada su vakcinisana 24 pacijenta kineskom vakcinom i revakcinisano devet pacijenata drugom dozom ruske vakcine. Očekujemo da će vakcinacija teći urednim tokom, jer imamo 279 doza kineske vakcine predodređene za vakcinisanje osoba starijih od 80 godina. Nakon ove populacije biće pozivani ostali pacijenti preko kol cektra i zakazivanjem”, kazala je ona.

Kako ističe Janović, do sada nijesu imali neželjenih efekata kod vakcinisanih pacijenata.

Kontrolisali poštovanje mjera

Inspekcijske službe su u Baru od 11. do 18. marta izvršile 363 inspekcijska nadzora poštovanja epidemioloških mjera. U cilju sprenavanja širenja korona virusa, Komunalna policija Bar izvršila je 216 kontrola.

“Tom prilikom je utvrđeno pet nepravilnosti, izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 10.350 eura. Inspekcijske kontrole vršene su u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Bar, koji je, tokom ovog perioda, podnio 14 krivičnih prijava protiv 12 fizičkih lica i dva pravna lica. Koktrolisano je 129 fizičkih lica zbog nošenja maski, sedam ugostiteljskih objekata, osam keteringa, 11 pekara, 32 auto-taksi prevoznika, devetautobuskih prevoznika, jedna benzinska stanica, jedna kontrola u mini-marketu, dvije auto-perionice, dva hotela i 14 kontrola lica zatečenih poslije 21 sat”, kaže načelnik Službe zaštite i spasavanja Bar Darko Vidaković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još