Sve zemlje EU će istog dana početi vakcinaciju

 Sve zemlje EU će istog dana početi vakcinaciju

foto BETA/AP

Dvadeset sedam zemalja EU bi mogle da počnu svoje kampanje vakcinacije protiv kovida-19 istog dana, čim evropski regulator da zeleno svijetlo za Fajzerove vakcine, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

“Konačno za nedjelju dana će biti odobrena prva vakcina, prema tome vakcinacija može da počne odmah. To je ogroman zadatak”, rekla je Fon der Lajen, u obraćanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, na kojoj veliki broj poslanika učestvuje virtuelno.

“Počnimo onda što je prije moguće tu kampanju vakcinacija u svih 27 zemalja, sa početkom istog dana”, dodala je ona.

Pod pritiskom Njemačke, Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila je u utorak da će 21. decembra, nedjelju dana prije nego što je prvo predvidjela, razmatrati odobrenje Fajzerove vakcine.

Poslije razmatranja mišljenja regulatornog tijela i konsultovanja zemalja članica, što je proces koji bi mogao da traje nekoliko dana, Evropska komisija bi mogla da izda odobrenje o uslovnoj primjeni vakcine u EU negdje oko Nove godine.

“Ukupno smo kupili više doza vakcina nego što je potrebno za sve u Evropi, preko ugovora sa raznim laboratorijama, da bi mogli da formiramo diversifikovan portfelj vakcina u razvoju”, podsjetila je Fon der Lajen.

Francuski predsjednik Emanuel Makron već je rekao da će kampanja vakcinacije protiv Kovida-19 početi istog dana u svim zemljama Unije.

Vakcina, koju su zajedno razvili američka laboratorija Fajzer i njemački BioNTek, je prva koja je odobrena u jednom broju zapadnih zemalja, uključujući Veliku Britaniju i SAD, gdje su prve vakcinacije počele ovih dana, ali takođe i u više drugih zemalja, kao što su Meksiko i Saudijska Arabija.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još