SZO: Kombinovanje vakcina u ovom trenutku ne može se preporučiti

 SZO: Kombinovanje vakcina u ovom trenutku ne može se preporučiti

Izvor: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovila je danas da, zbog nedostataka “odgovarajućih podataka”, ne može dati preporuku u vezi sa kombinovanjem različitih vakcina protiv koronavirusa, što Francuska planira u revakcinaciji osoba mlađih od 55 godina koje su primile prvu dozu AstraZenke, javlja AFP.

Ne postoje odgovarajući podaci na osnovu koji bi se moglo reći „može li se to činiti“, pa su stručnjaci SZO zaključili da „kombinovanje vakcina u ovom trenutku ne mogu preporučiti“, rekla je portparolka SZ Margaret Heris na redovnom press brifingu u Ženevi. 

Taj stav, podsjetila je ona, usvojila je Strateška stručna savjetodavna grupa za imunizacije (SAGE) u februaru prilikom objave preporuka za AstraZenekinu vakcinu i prije informacija o mogućoj povezanosti tog preparata i jako rijetkih nuspojava koje su registrovane.

Naučnici su tada pozvali da se istraži mogućnost kombinovanja vakcina protiv covida-19, rekla je Heris.

Agencija AFP podsjeća da su francuske vlasti odlučile da će osobe mlađe od 55 godina, koje su dobile prvu dozu AstraZeneke, biti revakcinisane Fajzerom ili Modernom, vakcinama koje se baziraju mRNK.

Ta odluka se odnosi na oko 533.000 ljudi u Francuskoj, gdje je 19. marta vakcinacija AstraZenekom obustavljena za mlađe od 55 godina zbog pojave rijetkih tromboza u Evropi, kao nus pojava korišćenja tog preparata, prenosi N1.

Evropska agencija za ljekove (EMA) objavila je u srijedu da su pojedinačni slučajevi zgrušavanja krvi nakon primjene AstraZenekine vakcine „rijetke nuspojave“ vakcine i da se ne mogu povezati s uzrastom, polom ili istorijom bolesti.

Stav EMA je i da su dobrobiti vakcine veće od rizika.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još