SZO: Koronavirus je potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Vuhanu

 SZO: Koronavirus je potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Vuhanu

Izvor: Shutterstock

Tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji istražuje porijeklo COVID-a 19 saopštio je danas da je koronavirus potekao od životinja, a ne iz laboratorije u Vuhanu.

Šef tima Peter Ben Embarek, stručnjak za viruse, rekao je na konferenciji za novinare da rad na utvrđivanju porijekla koronavirusa ukazuje na prirodni rezervoar u slijepim miševima.

On je dodao da je malo vjerovatno da su ove životinje poticale iz Vuhana, grada u centralnom dijelu Kine u kojem je epidemija otkrivena krajem 2019. godine.

Ben Embarek je rekao da je epidemija vjerovatno potekla iz neke posredne domaćinske vrste i da je ekstremno malo vjerovatno da se dogodilo “curenje” virusa iz laboratorije, prenosi Klix.ba. 

On je rekao da su četiri glavne hipoteze za prenošenje virusa na ljude direktan kontakt sa zaraženim životinjama, preko posredne domaćinske vrste, lanac ishrane preko zamrznutih prehrambenih proizvoda i laboratorijski incident, prenio je Sputnik.

“Naša inicijalna otkrića sugerišu da se to dogodilo preko posredne domaćinske vrste”, rekao je stručnjak WHO-a i dodao da je neophodno obaviti dodatna specifična istraživanja.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još