SZO: Obustavljen postupak za hitno odobravanje Sputnjika V

 SZO: Obustavljen postupak za hitno odobravanje Sputnjika V

Izvor: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je postupak za hitno odobravanje za upotrebu ruske vakcine Sputnik-V obustavljen, jer nedostaje određeni broj podataka i usaglašenost pravnih procedura.

Iz SZO je izražena nada da će postojeći nedostaci “uskoro biti otklonjeni”.

“Skoro svakodnevno radimo sa Ministarstvom zdravstva Rusije na rješavanju preostalih pitanja koja treba da ispuni Ruski fond za direktna ulaganja”, izjavila je Marijanđela Simao, pomoćnica generalnog direktora SZO za pristup ljekovima i zdravstvenim proizvodima, prenosi Rojters.

Simao je potvrdila da će SZO ponovo otvoriti slučaj, procijeniti dostavljene podatke i nastaviti inspekcije proizvodnih kapaciteta u Rusiji čak iako dosije bude “još uvek nepotpun”.

“Svi podnesci koje imamo, obrađuju se na isti način”, rekla je ona, ali nije precizirala rok kada bi mogao biti dovršen proces odobravanja ruske vakcine za ulazak na listu anti-kovid vakcina dozvoljenih za upotrebu, prenosi Tanjug.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je ranije ovog mjeseca rekao da su sve prepreke za registraciju Sputnjik V vakcine kod SZO otklonjene i da preostaje samo još nekoliko koraka.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još