SZO upozorila države da oprezno ukidaju mjere

 SZO upozorila države da oprezno ukidaju mjere

Izvor: Pixabay

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije, Majkl Rajan, pozvao je države da budu vrlo oprezne pri ublažavanju mjera uvedenih zbog COVID-19, kako ne bi poništile ono što su postigle.

On je rekao da svaka država mora da odluči za sebe, ali i da pojedinci, uključujući one koji nijesu vakcinisani, moraju preuzeti odgovornost da zaštite sebe i druge kako bi se zaustavio pritisak na bolnice zbog potencijalnog novog talasa zaraze.

Rajan je ukazao na “vrlo opasnu pretpostavku“ da su u Evropi sada svi zaštićeni i da se svijet vraća u normalu, prenosi Al Jazeera Balkans.

On je naveo da vjeruje da su britanski naučnici veoma svjesni prijetnje koju predstavljaju novi sojevi, posebno delta varijanta, i da su oni za oprezno ukidanje mjera.

SZO je poručila državama, među njima i Sjedinjenim Američkim Državama i Švajcarskoj, da umjesto da vakcinišu djecu uzrasta između 12 i 15 godina, kroz COVAX inicijativu doniraju doze vakcina siromašnim državama.

Ekspert SZO za vakcine An Lindstrand upozorila je da nijesu djeca ta koji najviše pate zbog COVID 19, nego odrasli i visokorizične grupe.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još