Tačiju potvrđena optužnica za ratne zločine, kao i Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju

 Tačiju potvrđena optužnica za ratne zločine, kao i Veseljiju, Seljimiju i Krasnićiju

foto AFP

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je danas odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u cjelosti na sajtu Specijalizovanih vijeća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim vijećima.

Sudija je ukazao i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svjedoka i žrtava.

”Sudija smatra da je Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svjedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mjere”, navodi se pored ostalog u odluci sudije, koje ubrzo po potvrđivanju optužnice na zahtjev tužilaštva izdao i nalog za hapšenje Tačija i ostalih.

Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi uhapšeni su i izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smješteni u pritvorsku jedinicu.

Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnici Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete ih za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu – najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još