Temeljno ispitati napade na manjine u CG

 Temeljno ispitati napade na manjine u CG

Izvor: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP

Evropska komisija (EK) svjesna je incidenata usmjerenih prema manjinskim nacionalnim zajednicama uoči i nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine, saopštio je evropski komesar za pregovore o pridruživanju EU Oliver Varhelji.

Kako je naveo, Evropska komisija očekuje temeljnu istragu i pravni epilog, kao i za sve druge napade i nasilna djela.

Varhelji je to kazao u odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta (EP) Ilhana Kučuka i Irene Joveve, piše Dan. On je posebno ukazao na incidente koji se tiču muslimana u Crnoj Gori.

“Od Crne Gore, kao zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje se da obezbijedi efikasnu zaštitu pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina, u skladu sa obavezama iz pregovaračkog poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava). Vladavina prava jedna je od osnovnih vrijednosti EU i, kao takva, presudni element procesa pristupanja EU, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju EU”, naglasio je Varhelji.

Kako je istakao, Crna Gora mora da uskladi svoj pravni okvir sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava.

“Prema poglavlju 23, Crna Gora mora ispuniti, između ostalog, i određenu mjeru koja se odnosi na jačanje efikasne primjene i sprovođenja ljudskih prava i usklađivanje svog pravnog okvira sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima ljudskih prava. To uključuje i efikasnu zaštitu manjina i slobodu vjeroispovijesti”, naveo je Varhelji.

On je podsjetio da je Evropska komisija 6. oktobra 2020. objavila svoj izvještaj za tu godinu, koji pruža, između ostalog, detaljnu procjenu poštovanja osnovnih prava u Crnoj Gori.

“Evropska komisija će nastaviti da redovno prati ispunjavanje obaveza Crne Gore u ovoj oblasti”, poručio je Varhelji.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još