Tone otpada završavaju u zaleđu Velike plaže

 Tone otpada završavaju u zaleđu Velike plaže

U jeku turističke sezone u kojoj danima slušamo izvještaje o rekordnoj posjećenosti, broju turista, uspjesima, ostvarenim prihodima, nedopustivo je da tone otpada neodgovorni privrednici i pojedinci bahato odbacuju u prirodu, ocijenila je direktorica NVO Green home Azra Vuković.

Kako ističe, jedna od gorućih lokacija jeste zaleđe Velike plaže, koje je poslednjih dana zatrpano otpadom. Prostor na kojem je i ranije postojao problem sa nelegalnim odlaganjem otpada, sada se dodatno zatrpava ozbiljnim količinama otpada koje se odbacuju direktno sa plaža.

„Komunalnoj inspekciji Opštine Ulcinj prijavili smo lokaciju na kojoj je deponovan otpad sa jedne od plaža, od kojih očekujemo brzu reakciju. Neodgovorni privrednici koji nemaju sklopljen ugovor sa Komunalnim preduzećem, ili pak oni kojima se zbog neplaćanja obustavlja odvoženje otpada, svoj otpad odlažu u neposrednoj blizini plaža koje zakupljuju i na taj način ugrožavaju životnu sredinu, prirodu i na kraju i sopstveni biznis“, kazala je Vuković.

Najavljivani ugovor, kako navodi, o uklanjanju svih deponija sa zaleđa Velike plaže koji je trebao biti potpisan u prethodnim mjesecima između Opštine Ulcinj, Komunalnog preduzeća i JP za upravljanje morskim dobrom, a koji je trebao biti put ka rješavanju ovog problema, nije potpisan od strane Morskog dobra, čime se cjelokupna obaveza rješavanja nagomilanog problema upravljanja otpadom ostavlja lokalnom komunalnom preduzeću i Opštini Ulcinj.

„ Slična je situacija i u ostalim gradovima i turističkim lokalitetima što govori o problemu u pristupu upravljanja otpadom na nacionalnom nivou. Dok brojimo prihode od turizma u Crnoj Gori, ne smijemo da zaboravimo da ćemo ovakvim odnosnom prema resursima koji nam te prihode donose, ostati zarobljeni u sopstvenom otpadu“, istakla je Vuković.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još