Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

 Trebaće nam disciplina i kad stigne vakcina

foto: PR Centar

Iako vakcina protiv korona virusa još nije odobrena, a u fazi ispitivanja je njih više od deset u najpoznatijim svjetskim laboratorijama, Crna Gora je slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) uplatila avans od 646.000 eura.

Na taj način je obezbijeđen određen broj doza za najugroženije građane i pripadnike vitalnih službi.

Epidemiolog Senad Begić kazao je Pobjedi da vakcine koje će u prvoj rundi distribucije biti dostupne neće moći da obezbijede kolektivni imunitet, već će samo zaštititi pripadnike vitalnih službi u društvu i najosjetljvije kategorije društva.

“Stoga će akcenat i dalje biti na striktnom pridržavanju preporučenih mjera sadržanih u sloganu: ‘distanca, ruke, maska'”, poručio je dr Begić.

Sve dok vakcine i/ili učinkoviti ljekovi ne postanu svima dostupni, ne smije se, kaže, prestati sa sprovođenjem pravovremenih i efikasnih nefarmaceutskih intervencija kako bi se smanjilo opterećenje ove infekcije na cjelokupno društvo.

Ko će primiti vakcinu

Na pitanje kako će se organizovati imunizacija i ko će prvi primiti vakcinu, Begić je kazao da donošenje takvih odluka nije nimalo lak niti jednostavan proces iz nekoliko razloga.

“Ponajprije zbog globalno ograničenih količina vakcina koje će biti dostupne u prvim isporukama a zatim i zbog niza podataka koji se moraju uzeti u obzir prilikom donošenja odluka ove vrste od kojih se neki odnose kako na same vakcine kandidate tako i na mnoge elemente bolesti koje modernoj nauci nažalost ni poslije godinu dana nijesu u potpunosti jasne”, objasnio je on.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti odluka je na Nacionalnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju.

Obavezna vakcina?

“Bez ikakve sumnje vakcinacija je medicinska intervencija koja je imala nemjerljiv i ubjedljivo najznačajniji uticaj na razvoj civilizacije i cjelokupnog ljudskog roda od svih izuma i medicinskih procedura i to nikada ne smijemo zaboraviti”, naglasio je dr Begić.

Podsjetio je da nije bilo vakcina danas bi bili suočeni sa mnogo opasnijim i težim zaraznim bolestima nego što je kovid-19.

“Recimo velike boginje (variola tj. variola vera), od kojih je umirala svaka treća zaražena osoba, sa lica Zemlje smo izbrisali upravo i isključivo zahvaljujući vakcinaciji. Tako da uopšte nemam dilemu da li se vakcinisati protiv kovida-a ili ne, već se ovo pitanje kod mene uglavnom svodi na dilemu ‘da ili da’ – odnosno kada i koga je najbolje vakcinisati”, istakao je on.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još