Trebaće nam dvije do tri godine da dostignemo ekonomiju iz 2019.

 Trebaće nam dvije do tri godine da dostignemo ekonomiju iz 2019.

foto CBCG

U ovoj godini možemo računati na oporavak turizma u opsegu od 35 do 50 odsto, što bi rezultiralo rastom BDP-a u rasponu od četiri do sedam odsto, rekao je u intervjuu za Dnevne novine viceguverner Centralne banke Miodrag Radonjić.

Kad se uzme u obzir ovogodišnji pad BDP-a od 15 do 20 odsto, onda će nam, ističe Radonjić, trebati dvije do tri godine da dostignemo performanse domaće ekonomije iz 2019. godine.

Radonjić je u intervjuu za Dnevne novine podsjetio da je proizvod naše ekonomije zabilježio pad od gotovo 1/5 u odnosu na prošlu godinu.

“Ubrzo će nam biti jasno da i najpesimističnije prognoze o padu BDP-a od 14 odsto i ne izgledaju tako loše u odnosu na ostvarene. Struktura crnogorske ekonomije u kombinaciji sa efektima pandemije dala je svoj ekonomski ishod. Kada pitanje o trenutku izlaska na međunarodno finansijsko tržište sagledamo kroz prizmu prethodno navedenog, jednostavno je doći do zaključka da je vrijeme realizacije posljednje crnogorske obveznice bilo vrlo dobro procijenjeno i pravovremeno, odnosno jasno je da bi kasniji izlazak na međunarodno tržište bio lošiji po Crnu Goru”, naveo je Radonjić.

Govoreći o zaduženju od 750 miliona eura sredstva če, kako ističe omogućiti državi da servisira sve svoje obaveze (plate, penzije, socijalna davanja i ostalo) na vrijeme, čak i ako se negativni efekti pandemije nastave tokom 2021. godine.

“To je najvažnija činjenica koja potvrđuje opravdanost ove aktivnosti. Osim što se ovom emisijom učvršćuje finansijska pozicija države, ona ima i drugi, veoma važan efekat, a to je potvrda da Crna Gora ima pristup, prolaz i dobru poziciju na finansijskom tržištu. Jednom riječju investitori nam vjeruju”, poručio je Radonjić.

Avatar

Portal Ulcinj

Pročitajte još